Coalitia miscarilor siite pro-siriene Hezbollah si Amal a obtinut o victorie neta in sudul Libanului, in cadrul celei de-a doua faze a legislativelor desfasurate duminica. Asa cum aratau si pronosticurile, tandemul Amal-Hezbollah va obtine la sfarsitul procesului electoral, din 19 iunie, acelasi numar de locuri in noul Parlament ca si in cel vechi, 29 de deputati.

Partidul integrist siit Hezbollah, varful de lance al luptei contra ocupatiei israeliene din sudul Libanului, face obiectul unei rezolutii a ONU, prin care i se cere dezarmarea. Hezbollah si Amal, care-si impart dominatia asupra populatiei siite, nu sunt la prima lor alianta. In cursul ultimelor trei scrutinuri legislative, Damascul le-a incurajat sa se alieze, ceea ce le-a permis sa obtina, alaturi de aliatii crestini si sunniti, locuri in bastioanele siite din Libanul de sud si in regiunea Baalbek-Hermel, din est.

Hezbollah sustine ca dispune de 12.000 de rachete desfasurate in Libanul de sud si considera ca a si castigat un punct important in masura in care majoritatea fortelor politice libaneze s-au pronuntat in favoarea reglementarii prin "dialog intern" a problemei dezarmarii sale. Locuitorii din sud au spus "da" solidaritatii cu rezistenta, declara ieri seicul Naim Qassem, numarul doi al miscarii sustinute de Damasc si Teheran. Iar Nabin Berri, liderul miscarii Amal si presedinte al fostului Parlament, care si-a axat campania pe respingerea rezolutiei 1559 a ONU, afirma ca locuitorii sudului si-au exprimat increderea in coalitie.

Victoria de duminica este considerata insa in Liban o infrangere pentru Statele Unite, pentru care Hezbollah este o organizatie terorista. Rezultatul echilibreaza balanta dupa ce fortele antisiriene au castigat la Beirut, in urma cu o saptamana, 19 fotolii in Parlament. De fapt, mesajul Hezbollah a avut ecou in randul celor ce se opun cererilor comunitatii internationale ca gruparea sa depuna armele, ceea ce militantii refuza sustinand ca pentru a apara Libanul de Israel trebuie sa-si apere si armele. Statul evreu a ocupat sudul tarii timp de 22 de ani, pana in 2000, cand atacurile Hezbollah au fortat retragerea trupelor israeliene.

Alegerile din Liban, primele dupa plecarea fortelor siriene din aceasta tara, dupa 29 de ani de ocupatie, au debutat la 29 mai la Beirut unde scrutinul a consacrat victoria Curentului Viitorului, al lui Saad Hariri, fiul fostului premier asasinat, Rafik Hariri. Alegerile de duminica au avut loc dupa trei zile de la asasinarea, la Beirut, a ziaristului libanez Samir Kassir, cunoscut pentru articolele virulente contra regimului sirian si a carui moarte a fost atribuita de catre opozitia libaneza Siriei si aliatilor sai libanezi. A treia etapa a alegerilor va avea loc la 12 iunie in Muntele Liban, in jurul Beirutului si in campia estica Bekaa, iar cea de-a patra si ultima este prevazuta pentru 19 iunie in nord. Analistii estimeaza ca opozitia antisiriana va castiga in majoritatea acestor zone pe fondul nemultumirilor iscate de asasinarea fostului premier Rafik Hariri.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.