Opozitia are sanse sa cistige, datorita neintelegerilor dintre partidele aflate la guvernare.

Parlamentul de la Budapesta a demarat, ieri, procedura de alegere a noului presedinte al Ungariei. Acesta trebuie ales in Parlament cu o majoritate de doua treimi. Daca dupa doua tururi de scrutin nu se obtine aceasta majoritate, la a treia incercare, presedintele poate fi ales cu majoritate simpla, fara sa se tina seama de cvorum.

Partidul Socialist (MSZP), aflat la guvernare, a propus-o pentru functia de sef al statului pe Katalin Szili (49 de ani, in fotografie), actualul presedinte al legislativului din Budapesta. De cealalta parte, Federatia Tinerilor Democrati (FIDESZ), principala formatiune de opozitie, il are drept candidat pe Laszlo Solyom (63 de ani), fost presedinte al Curtii Constitutionale. In conditiile in care nici una dintre cele doua partide nu detine in Parlament majoritatea de doua treimi necesara pentru alegerea presedintelui, fiecare dintre candidati va avea nevoie de sprijinul altor formatiuni politice.

Uniunea Democratilor Liberi (SZDSZ), partenerul de guvernare al MSZP, a anuntat ca nu va vota nici pentru Szili, nici pentru Solyom. In aceste conditii, analistii apreciau ca opozitia va avea de cistigat in urma esecului anterior al coalitiei de guvernamint de a propune un candidat comun.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.