Joao Bernardo Vieira, presedintele Guinea-Bissau, a fost asasinat in ceea ce se presupune a fi un atac de razbunare in urma uciderii militarului sef al tarii.

Vieira a fost ucis de armata in timp ce incerca sa fuga de la resedinta proprie, care fusese atacata de un grup de soldati apropiati ai sefului de stat major, Tagme Na Waie", a declarat purtatorul de cuvant al armatei, Zamora Induta, care a mai adaugat ca "presedintele a fost unul dintre principalii responsabili pentru moartea generalului Tagme”, omorat cu o seara in urma intr-un atac cu bomba in Bissau, capitala Guineei.

Nu este prima data cand Vieira, ale carui relatii cu armata au fost dure si tensionate dupa victoria partidului sau in alegerile parlamentare din Noiembrie anul trecut, este victima unui atentat care il vizeaza.

Instabilitate cronica

Jean Ping, presedintele Uniunii Africane (UA), a declarat: “Am fost profund socat.. sa aud despre asasinat. Uniunea condamna ferm acest act criminal.”

Asasinatul vine intr-un moment sensibil, in care se fac eforturi disperate pentru pace, dupa alegerile din noiembrie. Cu toate acestea “Bissau este absolute calm. Nu exista nicio lupta, nu se trage,” a declarat pentru Al-Jazeera, consulul Marii Britanii, Jan Van Maneen.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.