Coliziunea din februarie dintre un satelit american si unul rus a fost mai degraba un test al noilor tehnologii ale Statelor Unite de interceptare si distrugere a satelitilor, mai degraba decat un accident, a apreciat un expert militar rus citat de RIA Novosti.

Potrivit unor informatii oficiale, unul dintre cei 66 de sateliti detinuti de compania americana de telecomunicatii Iridium a intrat in coliziune cu satelitul rus Cosmos-2251, lansat in 1993 si considerat defect. Coliziunea s-a produs in 10 februarie, la circa 800 de kilometri deasupra Siberiei, relateaza NewsIn.

Totusi, general-maiorul in retragere Leonid Sersnev, fost sef al serviciului de informatii pentru programe spatiale, este de parere ca satelitul american implicat in coliziune a fost folosit de armata americana in proiectul de cercetare "cu dublu scop" Orbital Express, initiat in 2007.

Orbital Express este o misiune spatiala gestionata de Agentia americane pentru proiecte de cercetare avansate in domeniul apararii (DARPA), fiind desfasurata de ingineri de la Centrul spatial Marshall al NASA. Potrivit DARPA, programul trebuia "sa valideze fezabilitatea tehnica a realimentarii autonome pe orbita si reconfigurarea satelitilor pentru a fi folositi in mai multe programe spatiale comerciale si de securitate".

Expertul rus afirma ca armata americana a decis sa continue proiectul din care facea parte misiunea, pentru a "dezvolta tehnologie care sa permita monitorizarea si inspectarea vehiculelor spatiale de catre sateliti integral automatizati, echipati cu dispozitive robotice".

Coliziunea din februarie ar putea fi un indiciu ca Statele Unite au dezvoltat cu succes asemenea tehnologie si au capacitatea de a manipula "sateliti ostili", inclusiv de a-i distruge, cu o singura comanda de la sol, a spus generalul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.