Presedintele Amnesty International USA, William Schultz, a declarat ca centrul american de detentie Guantanamo, Cuba, face parte dintr-o retea internationala secreta de lagare, unde prizonierii sunt supusi abuzurilor si chiar ucisi.

Intr-un talk-show difuzat de Fox News, Schultz a reluat criticile cu privire la tratamentul aplicat detinutilor de la baza militara Guantanamo. "Statele Unite detin un arhipelag de inchisori secrete, in care detinutii dispar efectiv, sunt incarcerati pe termen nelimitat, fara acces la familiile lor sau la aparare juridica. Stim cu siguranta ca, in unele cazuri, prizonierii sunt abuzati, torturati si chiar ucisi", a explicat el.

Comentariul lui Schultz este cea mai recenta acuzatie lansata intr-o serie de incriminari si dezmintiri intre Amnesty si Casa Alba. Cel mai recent raport al Amnesty International, cu sediul central la Londra, difuzat la 25 mai, mentioneaza "dovezi tot mai evidente ale crimelor de razboi comise de Statele Unite", catalogand centrul de detentie Guantanamo drept "un gulag al timpurilor moderne".

Oficialii de la Washington s-au aratat contrariati de aceste acuzatii. Secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, a respins comparatia, subliniind ca un gulag era locul in care sovieticii "tineau milioane de oameni la munca silnica". Presedintele George W. Bush a catalogat comparatia drept "absurda", iar vicepresedintele Dick Cheney s-a declarat ofensat de acuzatiile lansate de Amnesty.

Pe de alta parte, senatorul democrat Joe Biden, vicepresedintele Comisiei de politica externa din Senat, a cerut inchiderea Centrului de detentie de la Guantanamo, afirmand ca acesta reprezinta un pericol pentru imaginea Statelor Unite.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.