Statele Unite sunt de parere ca Iranul a acumulat suficient uraniu pentru a produce o bomba nucleara, a declarat seful Statului Major Interarme al armatei americane, amiralul Mike Mullen, confirmand informatii relatate anterior de surse de la ONU, informeaza Reuters.

Intrebat intr-o emisiune la CNN daca Statele Unite sunt de parere ca Iranul are suficient uraniu pentru o bomba, Mullen a raspuns: "Credem ca da". "Iar Iranul inarmat nuclear inseamna un lucru foarte foarte rau pentru regiune si pentru lume, cred de mult timp acest lucru", a continuat el, potrivit NewsIn.

Cotidianul Financial Times scrisese in urma cu doua saptamani ca Iranul are suficient uraniu pentru bomba, citand oficiali ONU sub acoperirea anonimatului.

Oficiali ONU citati de cotidian au declarat ca Iranul a acumulat mai mult de o tona de uraniu slab imbogatit la uzina de la Natanz. Daca aceasta cantitate de uraniu este prelucrata in continuare, din ea se pot obtine mai mult de 20 de kilograme de uraniu imbogatit, adica suficient pentru o bomba.

Totusi, oficialii ONU subliniau ca pentru a produce uraniul imbogatit necesar pentru a construi bomba, Iranul ar trebui sa isi reconfigureze uzina de la Natanz, lucru care ar dura cateva luni si nu ar putea trece neobservat, sau sa tranfere materia prima la o uzina clandestina. Nu exista dovezi ca Iranul are asemenea uzine, desi timp de decenii, aceasta tara si-a disimulat programul nuclear.

Occidentul suspecteaza de cativa ani Iranul ca dezvolta un program de armament nuclear, sub acoperirea unui program nuclear civil, acuzatii pe care Teheranul le neaga. Noile suspiciuni intervin in contextul in care noua administratie americana a manifestat deschidere fata de Teheran, declarandu-se dispusa la discutii directe. Presedintele Obama este de parere ca Iranul nu trebuie sa aiba arme nucleare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.