Guvernatorul Californiei Arnold Schwarzenegger a decretat vineri stare de urgenta din cauza secetei care dureaza de trei ani, decizie ce s-ar putea traduce prin masuri drastice precum rationalizarea apei, transmite AFP.

"In pofida precipitatiilor recente, California se confrunta cu cel de-al treilea an consecutiv de seceta si trebuie sa ne asteptam la ce este mai rau: un al patrulea, al cincilea, chiar al saselea an de seceta", explica guvernatorul republican intr-un comunicat.

Primavara si vara anului 2008 au fost cele mai secetoase din istoria Californiei, cu un nivel de precipitatii cu 76% mai mic decat media, subliniaza Schwarzenegger in decretul sau.

Potrivit NewsIn, seceta a provocat pana in prezent sectorului agricol pierderi financiare in valoare de 300 de milioane de dolari, dar care ar putea ajunge la doua miliarde de dolari anul acesta, iar economia ar putea avea per total pierderi de trei miliarde de dolari in 2009.

Decretul cere cetatenilor sa consume mai putina apa si cere institutiilor sa conceapa planuri in acest sens.
Un raport va fi transmis guvernatorului pana la sfarsitul lunii martie de catre directia pentru resurse de apa, dupa care vor fi luate masuri rationalizare a consumului.

De la perioada precedenta de seceta majora cu care s-a confruntat California, in 1991, si pana in prezent, populatia statului a crescut cu noua milioane de locuitori si a cunoscut o crestere mare a culturilor agricole, precizeaza decretul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.