Secretarul de stat american Hillary Clinton va incepe duminica un turneu de opt zile in Orientul MIjlociu si in Europa, pentru "a lua pulsul" liderilor israelieni si palestinieni si "a dinamiza si mai mult" legaturile transatlatice, relateaza AFP.

Acest turneu, al doilea de la preluarea functiei, o va duce in Sharm el-Sheikh, la Ierusalim, Ramallah, Bruxelles, Geneva si Ankara, a anuntat joi un purtator de cuvant al Departamentului de Stat, Robert Wood.

In Egipt, Clinton va participa la conferinta donatorilor pentru Fasia Gaza, din 2 martie, in vederea reconstuctiei. Autoritatea Palestiniana intentioneaza sa ceara 2,8 miliarde de dolari, iar Statele Unite sunt dispuse sa anunte o contruibutie de 900 milioane de dolari.

Clinton va avea intalniri bilaterale cu responsabili egipteni, a spus un purtator de cuvant, fara sa precizeze despre ce responsabili este vorba.

Ea se va duce apoi in Israel si in teritoriile palestiniene, pentru discutii cu liderii celor doua parti, chiar daca guvernul israelian inca nu este format, iar factiunile palestiniene si-au fixat ca obiectiv un guvern de uniune nationala, format pana la sfirsitul lunii martie.

"Obiectivul secretarului de stat este sa ia pulsul, sa ceara opiniile liderilor internationali despre cel mai bun mod de a avansa", a spus Wood. Ea doreste "sa-si dea seama singura de situatie pe teren", mai ales in teritoriile palestiniene.

Clinton intentioneaza sa se duca la 5 martie la o reuniune ministeriala a NATO de la Bruxelles, pentru pregatirea summitului Aliantei, de la inceputul lunii aprilie. De asemenea, se va duce la o reuniune a ministrilor de externe din NATO si UE, pentru "a dinamiza si mai mult legatura transatlatica", a explicat Wood.

La Geneva, se va intalni pentru prima data cu omologul ei rus, Serghei Lavrov. Obiectivul este sa discute "depre numeroase subiecte de interes comun, mai ales eventualitatea unui nou acord START si aprofundarea relatiilor ruso-americane din domenii ca Afganistan", a explicat Wood, potrivit NewsIn.

Tratatul de reducere a numarului armelor strategice, START, va expira in decembrie 2009, iar negocierile tardive intre Moscova si fosta administratie Bush nu au dus la niciun rezultat.

Clinton isi va incheia turneul la Ankara, a spus Wood.

Siria si Israelul au, incepand din mai, discutii indirecte de pace prin intermediul Turciei, aliat al Statelor Unite, iar Clinton a spus ca doreste sa urmeze aceasta "optiune siriana" din procesul de pace.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.