Mai mult de patru milioane de spanioli vor vota duminica in tara Bascilor si Galicia in cadrul unui scrutin regional cu valoare de test, pe fundalul crizei economice si a violentelor ETA.

In Tara Bascilor, socialistii viseaza la un succes istoric, care sa puna capat celor 29 de ani de hegemonie a nationalistilor moderati, in timp ce in Galicia dreapta are ambitia de a reveni la putere.

Dincolo de mizele locale, aceste prime alegeri de la intrarea Spaniei in recesiune, la sfarsitul lui 2008, vor permite masurarea increderii de care beneficiaza Guvernul Zapatero in ceea ce priveste combaterea crizei, comnteaza AFP, potrivit NewsIn.

Cu patru luni inainte de alegerile europene, ele vor servi de asemenea drept un test pentru pentru conservatorii din Partidul Popular, PP, si pentru fragilul lor lider Mariano Rajoy, adversarul fara succes al lui Zapatero la legislativele din 2008.

Dreapta este macinata din ianuarie de scandaluri: afacerea de spionaj intern, urmata de o ancheta judiciara pentru coruptie. Confruntata cu o criza economica mai grava de cat in celelalte state din UE si cu un nivel-record al somajului Zapatero reuseste sa se descurce, spre dezamagirea dreptei. "Cine are atatea probleme interne, nu se poate ocupa de problemele cetatenilor. Cine se confrunta cu o criza interna, nu poate rezolva criza economica", a spus el, joi.

In Tara Bascilor, unde vor vota 1,78 milioane de alegatori, miza este mare. Socialistii, autorii unei victorii locale istorice la legislativele din 2008, ar putea pune capat celor 29 de ani de hegemonie a Partidului nationalist basc, PNV. Potrivit celor mai recente sondaje, PNV, al presedintelui regional separatist Juan José Ibarretxe, si Partidul Socialist basc, PSCE, al lui Patxi Lopez, sunt la egalitate. Insa niciuna dintre aceste formatiuni nu pare capabila sa obtina majoritatea absoluta in Parlamentul regional, ceea ce alimentaza perspectiva unor aliante incerte.

PNV, care conduce regiunea impreuna cu doua mici formatiuni, ar putea avea un rezultat mai bun decat cel din 2005, dar ar putea asista la prabusirea scorului aliatilor sai, ceea ce l-ar obliga, in caz de victorie stransa, sa apeleze la o alianta cu socialistii. Acestia din urma nu resping optiunea, cu atat mai mult cu cat un pact global cu nationalistii le-ar permite sa cimenteze la Madrid majoritatea lor relativa din Parlamentul national.

Insa socialistii vor capul lui Ibarretxe, care a propus doua proiecte de autodeterminare a regiunii, respinse in 2005 si 2008. Candidatul lor, Patxi Lopez, a respins orice pact cu dreapta, dar si cu un "PNV care il are pe Ibarretxe drept punct de referinta".

Socialistii propun extinderea statutului de autonomie ampla in Tara Bascilor in cazul unei victorii.

ETA s-a "invitat" in campanie, prin doua atentate cu bomba - luni, la un sediu al socialistilor din Tara Bascilor si la 9 februarie, la Madrid.

Vineri, ea a calificat drept "antidemocratice"alegerile de duminica, cerandu-le simpatizantilor sa depuna un vot nul.

In Galicia, 2,6 milioane de alegatori vor trebui sa aleaga intre o dreapta doritoare sa revina la putere intr-o regiune pe care mult timp a gestionat-o si socialistii, la putere din 2005 impreuna cu aliatii lor regionali din Blocul nationalist din Galicia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.