Ramasitele osoase gasite in 2007 in muntii Ural apartin ultimilor doi copii ai tarului rus Nicolae al II-lea, confirma rezultatele testelor ADN publicate de cercetatorii de la Universitatea Massachuetts, informeaza presa britanica de specialitate, citata de NewsIn.

Stiinta a reusit sa puna capat unui mister vechi de 90 de ani. Analiza genomica facuta de cercetatorii de la Universitatea Massachusets in cooperare cu cei de la Academia rusa de Stiinta a confirmat faptul ca ramasitele osoase descoperite in muntii Ural apartin tareviciului Alexei si surorii sale mai mari, copiii disparuti ai tarului Nicolae al II-lea, ultimul tar al Rusiei, care a fost ucis in 1918, impreuna cu familia sa, in timpul Revolutiei bolsevice.

Profesorul Evgheni Rogaev de la Universitatea de Massachusetts a fost rugat de autoritatile ruse sa examineze ADN-ul din fragmentele osoase nou descoperite. Pentru a compara ramasitele din primul mormant, descoperit in 1990, cu cele gasite recent, el si colegii sai au realizat studii complete ale secventelor genomului mitocondrial din fragmentele osoase.

Apoi, au determinat tipul fragmentelor osoase si au evaluat profilul ADN-ului din nucleul celulei, iar datele obtinute au confirmat faptul ca fragmentele osoase gasite apartin copiilor Romanovilor. Studiul lui Rogaev, alaturi de cercetarile initiale, au concluzionat ca ramasitele tuturor celor cinci copii ai Romanovilor (patru fiice si un fiu), si ale parintilor lor, tarul Nicolae si tarina Alexandra, au fost gasite si identificate si ca niciunul dintre membrii familiei nu a supravietuit crimelor din 1918.

"Copiii au fost ucisi alaturi de parintii si de insotitorii lor, intr-un subsol al casei Ipatiev din Ecaterinenburg in 1918. Cadavrele lor au fost transportate intr-o padure si serios distruse in incercarea de a elimina dovezile legate de aceasta crima", a declarat Rogaev.

Aparent, criminalii au incercat sa distruga doua dintre cadavre, acesta fiind motivul pentru care nu au fost gasite in primul mormant identificat. "Noile fragmente osoase descoperite erau fragile si a fost dificil de lucrat cu ele, dar am fost capabili sa extragem destul material genetic necontaminat pentru a desfasura testele. Astfel, am putut face legaturi genetice atat pe linie materna, cat si pe linie paterna", a adaugat Rogaev.

Cercetatorii americani au reconstruit secvente complete ale genomului mitocondrial din fragmentele osoase si, analizand markeri specifici cromozomilor Y, au reusit sa le compare cu cele ale descendentilor pe cale paterna. Legatura dintre aceste ramasite si cele ale familiei Romanov a fost stabilita prin profilul ADN obtinut din petele de sange de pe hainele tarului Nicolae expuse la Muzeul de Stat din St. Petersburg. Profilul de ADN obtinut din petele de sange s-a potrivit cu profilele din fragmentele osoase si astfel, cercetatorii au putut demonstra identitatea tareviciului Alexei.

In timp ce ADN-ul este prezent in nucleul fiecarei celule din corp, ADN-ul mitocondrial este diferit de cel nuclear prin faptul ca are propriul genom care exista in afara nucelului celulei. Toti copiii Romanov, inclusiv printul Alexei si surorile sale, au acelasi tip de ADN mitocondrial ca si mama lor, tarina Alexandra, care era nepoata reginei Victoria a Marii Britanii. Printul consort Philip al Angliei este de asemenea o ruda indepartata a acestora pe linie materna. Echipa lui Rogaev a comparat tipurile de ADN mitocondrial extrase din ramasite, a revizuit informatiile publicate despre ADN-ul printului si, in plus, au comparat secventele de ADN mitocondrial ale altor rude indepartate ale reginei Victoria.

Tarul Nicolae al II-lea, sotia sa Alexandra si cei cinci copii ai lor au fost asasinati la inceputul razboiului civil. Numeroase povesti au circulat de atunci legate de faptul ca Anastasia, fiica Romanovilor care avea 17 ani la momentul crimei, ar fi supravietuit. In 1991, cinci corpuri au fost descoperite si apoi identificate ca facand parte din familia Romanov. Studii independente efectuate in SUA si Anglia si cele facute mai tarziu de Rogaev au comparat mostre ale ADN-ului extras din fragmente osoase cu cele ale descendentilor din familia regala. Totusi, doua cadavre nu au fost gasite, dand astfel nastere unor semne de intrebare legate de soarta a doi dintre copiii tarului.

Fragmentele osoase ale celor doi copii au fost descoperite in vara anului 2007, nu departe de locul in care au fost decoperite celelalte cinci cadavre in 1990, fiind grav distruse de trecerea timpului, de descompunerea naturala, dar si de focul pus de criminalii care au incercat aparent sa distruga total corpurile si dovezile crimei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.