Fostul presedinte sarb Milan Milutinovic a fost achitat joi de Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI) de acuzatiile de crime de razboi si crime impotriva umanitatii.

Cinci fosti oficiali sarbi au fost gasiti vinovati de cateva sau toate acuzatiile aduse pentru conflictul din Kosovo din anii ‘90, in care au fost victime etnicii albanezi, relateaza BBC News.

Printre acestia se afla fostul premier iugoslav, Nikola Sainovic, si fostul sef al armatei si ministru al apararii, Dragoljub Ojdanic. Sentintele sunt intre 15 si 22 de ani.

Aceasta a fost prima decizie a TPI privind crimele fortelor sarbe in conflictul din Kosovo.

Ceilalti acuzati sunt fostii generali iugoslavi, Nebojsa Pavkovic si Vladimir Lazarevic si fostul sef al politiei, Sreten Lukic. Toti acuzatii s-au declarat nevinovati la inceputul procesului.

Curtea a decis achitarea lui Milan Milutinovic, in varsta de 66 ani, care a fost presedintele Serbiei in timpul conflictului din Kosovo, cat si una din figurile proeminente ale razboiului. In contrast, Ojdanic, care fost gasit vinovat de cateva dintre crime a primit 15 ani de inchisoare, iar ceilalti patru acuzati au fost gasiti vinovati de toate crimele si au primit 22 de ani fiecare, cu exceptia lui Lazarevic, care a primit tot 15 ani.

Procurorii i-au acuzat pe cei oficialii sarbi la Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie pentru au participat la “o campanie de teroare si violenta impotriva etnicilor albanezi din Kosovo si a altor cetateni care nu erau de nationalitate sarba in 1999”. “Crimele includ deportarea si exislul fortat al catorva sute d emii de oameni, cat si uciderea si persecutarea a mii de albanezi care locuiau in Kosovo”, a aratat Curtea in sentinta.

In timpul conflictului din Kosovo, adevarata putere statea in mainile mentorului lui Milutinovic, Slobodan Milosevici, presedintele Iugoslaviei la acea data. Milosevici a murit in 2006, pe cand se afla in custodia tribunalului, inainte de a fi dat verdictul, ceea ce a conferit o semnificatie si mai mare acestui proces.

Procesul lui Milutinovic si a coacuzatilor lui este cel mai important caz al TPI. El a inceput in iulie 2006, cand procurorii ONU au chemat 113 martori sa depuna marturie impotriva liderilor agresori sarbi. Acesti martori a declarat ca fortele sarbe au ars orase si sate, au violat femei si au omorat civili, in timpul conflictului din Kosovo din 1999.

Milutinovic s-a predat dupa ce si-a pierdut imunitatea ca presedinte. El a detinut aceasta functie pana in 2002.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.