Casa de licitatii Christie's regreta represariile anuntate, joi, de China, dupa vanzarea celor doua bronzuri chinezesti din colectia Yves Saint Laurent & Pierre Berg, informeaza AFP.

"Christie's regreta ca Administratia de Stat a vestigiilor si monumentelor din China a luat neobisnuita decizie de a anunta represalii ca raspuns la vanzarea prin licitatie a celor doua bronzuri", anunta casa de licitatii londoneza, potrivit NewsIn.

Bronzurile, care dateaza din dinastia Qing, reprezinta un cap de rozatoare si unul de iepure. Piesele au fost vandute pentru 15,7 milioane de euro fiecare la lictatia organizata miercuri de Christie's, iar deocamdata nu se cunoaste identitatea cumparatorului sau tara din care provine, acesat participand la licitatie prin telefon.
Sculptura care reprezinta un cap de rozatoare are o inaltime de 30 de centimetri si 40 de centimetri lungime, iar cea ce reprezinta iepurele are 45 de centimetri inaltime si 35 de centimetri lungime. Cele doua bronzuri provin din fostul palat imperial de vara, de unde au fost sustrase in 1.860 de soldati britanici si francezi.

Nemultumite ca nu au reusit sa recupereze cele doua bronzuri, autoritatile de la Beijing au acuzat, joi, casa de licitatii Christie's ca a vandut de mai multe ori bunuri culturale chinezesti furate si au anuntat ca vor consolida controalele facute casei de licitatii atunci cand intentioneaza sa achizitionete obiecte din China.
Christie's anunta in schimb ca a respectat toate legile internationale si locale si ca, la fel ca de obicei, a colaborat cu vamile si oficialii responsabili in cateva cazuri cand au avut indoieli cu privire la proprietarul legal al anumitor obiecte.

In cazul bronzurilor din colectia Yves Saint Laurent & Pierre Bergé, drepturile de proprietate legale au fost clar confirmate, a subliniat Christie's.

"Continuam sa credem ca vanzarea prin licitatie publica reprezinta cea mai buna ocazie ca obiectele sa fie repatriate", a adaugat Christie's.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.