Ministrul sarb de externe Vuk Jeremici a reafirmat miercuri, la Lisabona, hotararea tarii sale de a-si depune candidatura pentru aderarea la Uniunea Europeana anul acesta, relateaza AFP.

"Serbia vrea sa isi depuna anul acesta candidatura pentru a deveni membra a Uniunii Europene", a declarat Jeremici in cursul unei conferinte de presa cu omologul sau portughez Luis Amado, dupa semnarea unui acord de cooperare intre cele doua ministere, relateaza NewsIn

"Suntem hotarati sa continuam procesul de integrare in Uniunea Europeana", a adaugat el, precizand ca "intelege si respecta dificultatile" cu care se confrunta blocul european, in special pe plan economic.

Depunerea candidaturii unei tari la UE nu este decat inceputul unui proces lung, care necesita in primul rand avizul Comisiei Europene si acordul tarilor membre, inainte ca tara sa devina oficial candidata.

Acordul de Stabilizare si Asociere (ASA) cu UE, semnat in aprilie de Serbia, nu a intrat inca in vigoare, pentru ca europenii cer in prealabil o "cooperare deplina" a Belgradului cu Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie. "Vom astepta", a spus ministrul sarb. "Suntem hotarati ca Serbia sa devina un stat membru al Uniunii Europene", a subliniat el.

La randul sau, Amado a amintit ca Portugalia sustine aderarea Serbiei la UE, "un factor esential pentru stabilitatea Uniunii Europene".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.