Din ce in ce mai multi romani pleaca din Italia, dupa valul de atacuri xenofobe care au avut ca tinta aceasta comunitate, relateaza cotidianul Il Messaggero.

Autocarele pleaca goale spre Italia si se intorc pline in Romania, afirma soferii care lucreaza pe aceasta ruta.

"Punctul de frontiera devine din ce in ce mai aglomerat",
a declarat unul dintre oficialii de la politia de frontiera din Arad. "In fiecare zi zeci de autocare se intorc din Italia foarte incarcate. Conationalii nostri spun ca totul este diferit fata de in urma cu cativa ani si ca situatia se inrautateste pe zi ce trece: le este teama sa iasa pe strada si chiar sa vorbeasca romana", a adaugat el, potrivit NewsIn.

"Italienii nu ne privesc cu ochi buni, desi noi, romanii, suntem dispusi sa facem toate acele meserii pe care ei nu mai vor sa le faca. Ei au probleme cu tiganii, nu cu noi care suntem muncitori cinstiti", spune si un roman care se intoarce in tara.

Un sofer al unui autocar cu romani care se intorceau din Italia a declarat pentru NewsIn ca romanii care munceau in Italia au inceput sa revina in tara inca de la inceputul acestui an.

„In principiu, din ce ne spun noua romanii care se intorc de acolo, situatia in Italia degenereaza. Ei spun ca acolo situatia este din ce in ce mai rea si e tot mai rau cu locurile de munca. Ei mai spun ca le e frica sa mai iasa pe strada, sa vorbeasca romaneste si, atunci, prefera sa vina acasa. Acum, mai multi romani vin in tara decat pleaca. Mergem spre Italia cu 10-15 calatori si ne intoarcem cu autocarul plin“,
a declarat marti, in Vama Turnu, Vasilica Costache, soferul unui autocar al companiei Atlassib.

Romanii care se intorc in tara spun ca in Italia le era frica, in ultima perioada, sa mai iasa pe strada. „Am stat mereu in casa. Am preferat sa stau in casa si in ziua mea libera“, a spus o femeie care venea din Italia.

Un alt roman a spus ca in Italia „nu ai loc de munca daca esti roman, decat daca ai niste relatii bine puse la punct“. „Toti italienii se uita cam intr-o parte la romani, cu toate ca ei sunt mai puturosi ca noi. Probleme in Italia le fac tiganii si borfasii din Romania, care se duc acolo sa faca probleme. Doamna Comunitate Europeana a tinut ca tiganii sa aiba drepturi. Acu, sa si-i ia, sa le dea drepturile, si sa ne lase in pace“, a spus unul dintre pasagerii autocarelor care se intorc in Romania din Italia, prin vamile aradene.

Cei care revin in tara ii condamna pe romanii care comit infractiuni in Italia si spera ca autoritatile vor gasi solutii inainte ca italienii sa agreseze romani, doar pentru ca sunt conationali cu infractorii. Romanii care s-au intors in tara mai spun ca, in Italia, autoturismele cu numere de Romania sunt oprite si controlate de carabinieri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.