Liderul libian Muammar Gaddafi a acuzat marti fortele straine, printre care Israelul, ca alimenteaza conflictul din Darfur, din estul Sudanului, si a cerut oprirea urmaririi penale impotriva lui Omar el-Bechir la Curtea Penala Internationala, transmite AFP.

"Nu este un secret cand anuntam ca am descoperit dovezi evidente ca problema din Darfur este alimentata de fortele straine", a declarat el, intr-un discurs difuzat de postul libian de televiziune Allibya, citat de NewsIn.

Colonelul Gaddafi, ales la inceputul lunii februarie in functia de presedinte al Uniunii Africane, pentru un an, a acuzat explicit Israelul, spunand ca "liderii rebeliunii (sudaneze - n.red.) au deschis birouri la Tel Aviv si se intalnesc acolo cu armata" israeliana.

"Daca Tel Aviv-ul, spre exemplu, se afla in spatele (conflictului - n.red.) din Darfur, de ce sa ii tragem la raspundere pe Bechir sau guvernul sudanez?", a intrebat liderul libian, prezent la Forumul de cooperare intre Organizatia ONU pentru educatie, stiinta si cultura (UNESCO) si Africa.

"Curtea Penala Internationala (CPI - n.red.), ONU si comunitatea internationala trebuie sa-si indrepte atentia spre aceasta parte, care se afla in spatele acestui conflict dramatic", a adaugat Gaddafi.

El a cerut oprirea urmaririlor penale impotriva Sudanului si indreptarea atentiei catre partea care a transformat "o banala poveste despre camile, dintre doua triburi, intr-o chestiune internationala".

CPI a anuntat luni ca va lua decizia mult asteptata la 4 aprilie, anume daca va emite sau nu un mandat de arestate impotriva presedintelui sudanez pentru presupusul sau rol in violentele din Darfur, o vasta regiune din vestul Sudanului macinata de un razboi civil inca din anul 2003.

Potrivit ONU, conflictul din Darfur s-a soldat cu moartea a 300.000 de persoane, iar alte 2,7 milioane s-au refugiat. De cealalta parte, Khartum sustine ca in conflictul din aceasta zona au murit 10.000 de persoane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.