Uzbekistanul a acceptat tranzitul materialului american nonmilitar pentru Afganistan prin teritoriul sau, a anuntat miercuri liderul uzbec, Islam Karimov, relateaza AFP.

"Uzbekistanul a acceptat sa permita transportarea de material fara caracter militar - subliniez, fara caracter militar - prin teritoriul uzbec spre Afganistan, conform legilor tarii", a spus el, potrivit NewsIn.

Statele Unite au cautat in ultimele saptamani noi rute de tranzit pentru materialul destinat trupelor coalitiei, dupa ce Kirgizstanul a anuntat inchiderea bazei americane de pe teritoriul sau, esentiala pentru aceste aprovizionari.

Presedintele kirghiz, Kurmanbek Bakiev, si-a anuntat la 3 februarie, in timpul unei vizite la Moscova, intentia de a inchide baza aeriana. Biskekul si Moscova au afirmat ca Rusia nu are nicio legatura cu decizia de a inchide baza americana de la Manas, insa rusii isi doresc acest lucru de mai multi ani.

Baza aeriana din Manas, din apropiere de Biskek, este folosita incepand din 2001 pentru sprijin logistic si in aprovizionarea fortelor coalitiei internationale din Afganistan, convoaiele folosind ruta principala prin Pakistan, fiind atacate in mod frecvent de talibani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.