Arhiepiscopul Stanislaw Dziwisz, fostul secretar personal al Papei Ioan Paul al II-lea, a afirmat ca nu a ars notitele fostului Suveran Pontif, asa cum cerea testamentul sau, pentru ca ele reprezinta o comoara ce trebuie conservata, relateaza Associated Press. Intr-un interviu pentru postul public de radio din Polonia, el a declarat ca "nimic nu putea fi ars, totul ar trebui conservat si pastrat pentru istorie, pentru generatiile urmatoare - fiecare propozitie".

Dziwisz, numit arhiepiscop de Cracovia de Papa Benedict al XVI-lea, a spus ca nu a fost in stare sa arda pretioasele documente, desi, in calitate de executor testamentar, ar fi trebuit sa respecte intocmai ultimele dorinte ale lui Ioan Paul al II-lea. Inaltul prelat a afirmat ca notitele vor fi verificate in amanunt si vor fi puse in ordine. "O asemenea mostenire, asemenea texte, de o asemenea incarcatura si diversitate, trebuie sa fie puse la loc de mare pret", a mai spus monseniorul. Stanislaw Dziwisz a adaugat ca documentele ar trebui sa fie facute publice, insa nu a precizat cand sau in ce fel.

In martie 1979, Papa Ioan Paul al II-lea a precizat, in testament, ca nu lasa nici o proprietate materiala si a cerut ca Dziwisz sa arda toate notitele sale personale.

Ajutor in procesul de beatificare

Arhiepiscopul Dziwisz a sugerat ca unele dintre aceste notite s-ar putea dovedi folositoare in procesul de beatificare a fostului Suveran Pontif, care a inceput deja, din ordinul noului papa. Inaltul prelat a mai adaugat ca, in timpul papalitatii lui Ioan Paul al II-lea, a luat si el notite zilnice, care ar putea fi folosite la acest proces. Luna trecuta, Papa Benedict al XVI-lea a anuntat ca a declansat procesul de beatificare a predecesorului sau, care reprezinta primul pas spre sanctificare. Suveranul pontif a facut astfel o exceptie de la regula potrivit careia trebuie sa treaca cinci ani de la decesul celui propus, pentru a putea fi sanctificat.

In ceea ce-l priveste pe Papa Benedict, Dziwisz considera ca acesta nu va calatori atat de mult ca predecesorul sau, dar crede ca i-ar placea sa viziteze Cracovia si capitala poloneza - Varsovia. Deocamdata insa, singura vizita in strainatate a noului papa a fost stabilita pentru luna august, in Germania, la Ziua Mondiala a Tineretului.

'Protectie din Rai>>

Vineri, Benedict al XVI-lea l-a numit pe Stanislaw Dziwisz arhiepiscop de Cracovia, post pe care l-a ocupat si Karol Wojtyla pana in 1978, cand a fost ales papa. El l-a inlocuit pe cardinalul Franciszek Macharski, in varsta de 78 de ani, care a cerut sa se pensioneze in urma cu trei ani, insa a ramas in acest post la rugamintea lui Ioan Paul. "Am dorit si m-am gandit la asta multa vreme", a declarat Macharski, atunci cand a aflat despre numirea lui Dziwisz. "Este un semn ca Ioan Paul al II-lea inca ne protejeaza, din Rai", a adaugat el. Macharski a mai precizat ca, probabil, Dziwisz isi va prelua noile indatoriri, in mod formal, pe 27 august, la Catedrala Wawel. Potrivit Vaticanului, Papa Benedict a acceptat demisia lui Macharski o data cu numirea lui Dziwisz.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.