Taiwanul a efectuat un test al primei sale rachete de croaziera, arma care poate atinge tinte situate in sud-estul Chinei, a anuntat ieri cotidianul "China Times". Este pentru prima data cand Taipeiul face dovada capacitatii sale de a utiliza arme strategice si se apreciaza ca racheta, numita Hsiung Feng, cu o raza de actiune de 1.000 de kilometri, ar reprezenta o arma cu un impact militar si politic considerabil. Ministrul Apararii, Lee Jye, a asistat la testul efectuat la o baza din sudul Taiwanului, in cursul caruia racheta a parcurs 500 de kilometri inainte de a atinge tinta. Nu se precizeaza data la care a avut loc testul, dar se crede ca acesta ar fi fost efectuat in martie.

Fabricarea rachetei, in stadiul sau initial, ar urma sa inceapa la sfarsitul acestui an sau in 2006. Taiwanul incearca sa-si consolideze apararea in conditiile amenintarii reprezentate de cele circa 700 de rachete balistice chineze indreptate catre insula. Beijingul considera Taiwanul parte din teritoriul Chinei si urmareste reunificarea, amenintand cu invazia daca Taipeiul va incerca sa obtina oficial independenta insulei. Guvernul taiwanez a aprobat luna trecuta cumpararea de armament american in valoare de peste 15 miliarde de dolari pe o perioada de 15 ani.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.