Comisia pentru buget a Parlamentului European a votat in unanimitate in favoarea mobilizarii a 11,8 milioane de euro catre regiunile din nord-estul Romaniei, sever afectate de inundatiile din iulie 2008, anunta un comunicat.

Dupa ce Romania a depus o aplicatie pentru asistenta din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, Comisia Europeana a propus mobilizarea a 11,8 milioane de euro catre cinci judete din Romania (Maramures, Suceava, Botosani, Iasi si Neamt). Acestea, in urma inundatiilor din vara anului trecut, au suferit pagube totale de peste 471 milioane de euro. Banii vor fi destinati, in principal, reabilitarii infrastructurii de transport si apa si masurilor de prevenire a unor asemenea dezastre in viitor.

Europarlamentarul PPE, Alexandru Nazare, membru al Comisiei de buget a Parlamentului European a solicitat Comisiei revizuirea procedurilor de alocarea a Fondului de Solidaritate, astfel incat banii europeni sa ajunga in maximum sase luni in zonele afectate. Aceasta propunere a fost sustinuta si printr-o declaratie scrisa pe care eurodeputatul a inaintat-o spre semnare deputatilor europeni la inceputul lunii si prin care solicita mobilizarea fondurilor europene in caz de dezastru intr-un interval de maximum sase luni.

"Ma bucur foarte mult ca am obtinut sprijinul membrilor Comisiei pentru mobilizarea celor 11,8 milioane de euro pentru cele cinci judete din Romania. Nu trebuie sa uitam ca trei dintre acestea (Iasi, Neamt si Suceava) fac parte din regiunea nord-est a Romaniei. Din pacate, mecanismele de reactie in caz de dezastre naturale nu functioneaza indeajuns de repede. De aceea, ajutorul oferit de UE, desi exista, nu ajunge in timp util la oamenii care sufera pierderi imense in urma dezastrelor si nu este evaluat la valoarea sa reala", a mai declarat membrul PD-L, Alexandru Nazare.

Comisia Europeana si autoritatile romane au declansat deja procedurile pentru punerea in practica a acordului de implementare, astfel incat cele 11,8 milioane de euro sa poata fi accesate cat mai repede dupa ce propunerea de mobilizare a fondurilor va fi aprobata in plenul Parlamentului European din 11 martie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.