Hamas a acuzat luni Autoritatea palestiniana ca a spionat, in beneficiul Israelului, militanti ai miscarii in timpul conflictului din Fasia Gaza, folosind in special programul Google Earth pentru a localiza tintele, transmite AFP.

"Ofiteri si membri ai serviciilor de securitate de la Ramallah le-au dat ordin agentilor lor (din Fasia Gaza - n.red.) sa supravegheze miscarile rezistentei din Gaza", a declarat in timpul unei conferinte de presa purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne al Hamas, Ihab al-Ghossein.

"Aceste informatii au fost trimise la Ramallah (sediul Autoritatii palestiniene - n.red.), apoi dusmanului (Israel - n.red.), care a lovit tinte in baza informatiilor adunate inainte si in timpul conflictului", a adaugat purtatorul de cuvant, potrivit NewsIn.

In timpul conferintei au fost difuzate mai multe inregistrari video, care prezentau barbati care spuneau ca sunt membri Fatah.

Potrivit sefului serviciului de informatii al Hamas in Gaza, Abu Abdallah, harti realizate cu ajutorul programului Google Earth au fost transmise pentru localizarea precisa a mai multor tinte, atacate ulterior de aviatia israeliana.

"Cu ajutorul programului Google Earth, aceste grupuri au pregatit harti pentru localizarea moscheilor, a institutiilor, tunelurilor sau atelierelor. Acestia le-au trimis sefilor lor din serviciile de securitate din Cisiordania inainte de conflict", a afirmat Abu Abdallah.

Potrivit acestuia, au fost transmise informatii despre locurile in care erau ascunse armele in Beit Hanun, in nordul Fasiei Gaza, planul locuintei premierului Hamas Ismail Haniyeh, din cartierul Chati din Gaza, si planurile caselor, tunelurilor si pozitiilor Hamas din imprejurimi.

Ofensiva israeliana in Fasia Gaza, care a avut loc intre 27 decembrie 2008 si 18 ianuarie 2009, s-a soldat cu moartea a 1.330 de palestinieni. Obiectivul declarat al operatiunilor a fost acela de a reduce cat mai mult tirurile cu rachete lansate din Gaza spre teritoriul israelian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.