Mii de sustinatori ai opozitiei au cerut duminica facilitarea votului pentru cetatenii Republicii Moldova care lucreaza in strainatate, in conditiile in care se apropie alegerile parlamentare din aprilie, relateaza Reuters.

Legislativul este dominat de comunisti, care conduc in sondaje inainte de alegerile din 5 aprilie. Trei partide de opozitie se afla cu mult in urma comunistilor, dar probabil vor obtine cele 6% din voturi, pragul necesar pentru a obtine mandate, relateaza NewsIn.

Numarul urias de cetateni moldoveni care lucreaza in strainatate le-ar putea pune probleme comunistilor, care sunt populari mai mult in randul alegatorilor de varsta a treia, de exemplu.

"Aceasta putere comunista se opune sa li se ofere posibilitatea de vot compatriotilor nostri din strainatate, pentru ca acestia ar vota impotriva comunistilor", a spus Vlad Filat, din cadrul Partidului liberal-democrat, in fata a circa 20.000 de protestatari. "Le cerem tuturor compatriotilor sa-i contacteze rudele din R.Moldova si sa le spuna sa voteze impotriva comunistilor, astfel incat la 6 aprilie R. Moldova sa fie o tara scapata de comunisti", a subliniat el.

Intre 700.000 si 1.000.000 de persoane din electoratul R. Moldova, de circa 2,4 milioane, lucreaza in strainatate, mai ales in Rusia, Italia, Portugalia si Spania.

Autoritatile sugereaza ca cetatenii moldoveni sa voteze la cele circa 35 de sectii de votare de la misiunile diplomatice pe care Chisinaul le are in strainatate, dar multi spun ca numarul este absolut insuficient si astfel doar putini alegatori vor reusi sa voteze.

Viitorul Parlament este cel care va alege presedintele tarii.

Vladimir Voronin, singurul presedinte comunist al unei foste republici sovietice, a spus clar ca vrea sa ramana la putere si se fac speculatii ca la finalul celui de al doilea si ultim mandat ar putea deveni premier, presedintele Parlamentului sau liderul celui mai mare grup din Adunare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.