Noi incidente in care au fost implicati romani au fost anuntate sambata de presa italiana, in aceeasi zi in care in 100 de orase din Italia erau programate manifestatii impotriva imigrantilor.

Miscarea de extrema dreapta Forza Nuova, care organizeaza o manifestatie, sambata, la Roma, cere "expulzarea imediata a tuturor imigrantilor ilegali sau care au comis infractiuni in Italia sau in tara lor de origine si demolarea tuturor taberelor de romi", a declarat secretarul formatiunii, Roberto Fiore, citat de APCOM.

"Intentionam sa transmitem un semnal puternic administratiei Alemanno, care pana acum a mers inainte cu promisiuni nerespectate. (Numarul -n.red.) violurilor comise de imigranti este in continua crestere, iar locuitorii din Roma au ajuns la capatul rabdarii",
a adaugat el. "Daca primarul si ministrul de interne nu vor lua imediat masuri concrete, Forza Nuova va iesi in strada sa protesteze zilnic", avertizeaza Fiore. Manifestatia Forza Nuova urma sa inceapa la ora locala 18.00 (19.00 ora Romaniei).

Miscarea de extrema-dreapta anuntase ca va organiza sambata manifestatii impotriva imigratiei in 100 de orase italiene, dupa un val de violuri inregistrat in Italia, pentru care sunt suspectati imigranti, inclusiv romani. Manifestatiile vizeaza "combaterea nenorocirii care ii afecteaza pe italieni, ranindu-le demnitatea si onoarea: violentele impotriva femeilor comise de straini si romi", se arata intr-un comunicat al organizatiei, care considera ca imigratia este un fenomen negativ.

Pe de alta parte, formatiunea de stanga Rifondazione Comunista (PRC) anuntase ca va organiza tot sambata, la Milano, o manifestatie impotriva "normelor autoritare si rasiste" adoptate de Guvernul italian, printre care demolarea taberelor de romi sau decizia de a le permite medicilor sa denunte eventuali pacienti imigranti ilegali.

Tot sambata, Partidul Identitatea Romaneasca, formatiune a romanilor din Italia, a recomandat ca statul roman sa trimita mai multi politisti pentru misiuni de "intelligence" la periferia marilor orase italiene, unde este concentrata delincventa, iar autoritatilor italiene sa se ocupe mai mult de primirea si integrarea cetatenilor romani. O alta propunere este ca imobilele dezafectate sa fie renovate de societati romanesti si inchiriate romanilor, la preturi accesibile. De asemenea, partidul a cerut impunerea de sanctiuni pentru jurnalistii italieni care adopta o pozitie rasista.

Intre timp, in Italia a continuat seria incidentelor in care sunt implicati romani, ca victime sau ca suspecti.
Astfel, doi romani, sot si sotie, sunt suspectati pentru uciderea unui barbat, al carui cadavru l-au taiat in bucati si l-au ascuns intr-o valiza, la Roma, relateaza agentia de presa APCOM. Victima, un barbat in varsta de 63 de ani, era de circa sase ani administratorul cladirii in care locuiau romanii. Surse apropiate anchetei afirma ca motivul crimei a fost chiria restanta. Cei doi romani sunt interogati in prezent de politie.

Presa italiana a relatat sambata si despre un roman care a fost aproape linsat de un grup de 20 de persoane, dupa ce a fost surprins in timp ce incerca sa fure o masina in apropiere de Roma. Tanarul roman, in varsta de 21 de ani, a fost surprins de proprietarul masinii pe care incerca sa o fure, la Acilia, o comuna din apropiere de Roma. El l-a insultat si atacat pe italian, iar urletele celor doi au atras trecatorii. Acestia nu au intervenit initial, crezand ca este o simpla cearta intre doi oameni. Cateva minute mai tarziu, au iesit si mama si sora proprietarului automobilului, incercand sa discute cu hotul. Romanul le-a atacat, insa, pe cele doua femei cu o sapaliga pe care o avea asupra sa, ranindu-le.

Carabinieri ajunsi la locul faptei au incercat sa il prinda si sa-l dezarmeze pe agresor, care i-a ranit si pe ei. A fost momentul cand a intervenit multimea infuriata, care aproape l-a linsat pe hot, incercand sa ii dea o lectie. Politistii chemati ca intariri au reusit, in cele din urma, sa il aresteze pe roman, acuzandu-l de tentativa de furt, provocare de leziuni si opunere de rezistenta la arest. Cele doua femei si cei doi politisti raniti au fost internati pentru ingrijiri medicale. Romanul suferea de probleme psihice.

Pe de alta parte, un grup de tineri a aruncat in noaptea de vineri spre sambata cu sticle incendiare intr-un magazin alimentar al unor romani, la Roma, relateaza cotidianul Il Messaggero. Un italian care i-a vazut pe tineri aruncand cu cocteiluri molotov in intrarea magazinului care vinde produse alimentare romanesti a anuntat politia.

Cand au ajuns la locul faptei, politistii au gasit intrarea in magazin innegrita si bucati de sticla pe jos, iar in aer se simtea miros de benzina. Proprietarul, un roman in varsta de 48 de ani care dormea in spatele magazinului, nu a auzit nimic. Politia a lansat o ancheta.

In ultima vreme romanii se afla din nou in centrul atentiei autoritatilor si presei din Italia, dupa o serie de acte violente ai caror protagonisti au fost, iar resentimentele italienilor se reflecta si in aparitia unor incidente cu caracter xenofob ale caror victime sunt cetateni romani nevinovati.

Joi, trei romani au fost batutila Sacrofano, in apropiere de Roma, de un grup de opt persoane. Alti trei au fost atacati in locuinta lor, in nordul Sardiniei, de aproximativ 10 tineri, aparent pentru ca ar fi "furat" slujbele italienilor.

Sute de pliante cu continut xenofob si cu amenintari, in special la adresa romanilor, au fost impartite vineri la Canicatti, un oras italian din Sicilia in apropiere caruia traieste o comunitate importanta de imigranti.

La Bucuresti, premierul Emil Boc a anuntat ca autoritatile romane fac totul pentru ca romanii din Italia sa fie in siguranta. "Am mandatat ministri ai Cabinetului - ministrul de Externe, ministrul de Interne si de Justitie- sa aiba discutii cu oficialitatile italiene, pentru ca un infractor sa nu atraga oprobriul public pentru toti romanii care se afla in Italia. Romanii nu trebuie sa sufere in Italia pentru ca exista un infractor acolo. Infractorul, oricare ar fi el, din orice tara, trebuie sanctionat potrivit legii penale, iar ceilalti romani trebuie sa beneficieze de protectie si siguranta pentru ca asta inseamna Uniunea Europeana", a mai declarat premierul Boc.

Ministrul de externe Cristian Diaconescu va merge luni in Italia pentru a discuta despre situatia creata, dar contextul a fost complicat de declaratiile consulului roman la Torino. Iulia Buje a afirmat ca actualul ministru de interne Roberto Maroni a intervenit personal in urma cu cativa ani pentru reglementarea situatiei a trei romani care lucrau pentru el, printre care o menajera. Maroni a declarat, prin intermediul purtatorului sau de cuvant, ca va recurge la justitie ca reactie la acuzatiile ce i-au fost aduse de consulul Romaniei la Torino, Iulia Buje, si sustine ca informatiile ar fi "in intregime inventate". Iulia Buje a fost rechemata in tara pentru clarificari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.