Avocatul Dario Franceschini, in varsta de 50 de ani, a fost ales sambata la conducerea Partidului Democrat italian, dupa demisia lui Walter Veltroni in urma esecului la un scrutin regional, relateaza AFP.

Nascut la Ferrara, in nordul Italiei, Franceschini si-a inceput cariera politica in anii '70, fondand in timp ce era student la Drept Asociatia Studenteasca Democratica, de inspiratie catolica si centrista, relateaza NewsIn.

In 1980, intra in partidul Democratia Crestina, aflat in declin dupa ce dominase timp de decenii politica italiana. Paraseste partidul cand acesta se transforma in Partidul Popular Italian, dar se reinscrie in momentul cand formatiunea se alatura colaitiei de centru-stanga care l-a adus la putere pe Romano Prodi in 2006.

Intre timp, a intrat in guvernul de centru-stanga al lui Massimo D'Alema (1999-2000) ca subsecretar la presedintia Consiliului de ministri, post pe care l-a pastrat in guvernul urmator, condus de Giuliano Amato. In 2001, este ales deputat pentru prima oara si participa in acelasi an la crearea partidului Marguerita, din care fac parte aparatorii valorilor crestine si de centru-stanga. Reales deputat in 2006 si in 2008, a fost de asemenea reprezentant al Parlamentului italian in Consiliul Europei.

Intra in Partidul Democrat al lui Walter Veltroni in momentul aparitiei acestuia, in 2007, si devine seful sau adjunct, tandemul sau cu fostul primar al Romei traducandu-se prin echilibrul intre cele doua curente ale partidului, unul provenit din Partidul Comunist, celalalt din aripa de stanga a Democratiei Crestine.

"Cultura mea politica apartine catolicismului democratic", subliniaza Franceschini, pledand in acelasi timp pentru "laicitate in angajamentul politic".

"Ii multumesc lui Dario Franceschini pentru loialitatea si solidaritatea sa, care sunt virtuti rare la un om politic", a declarat secretarul general al Partidului Democrat, Walter Veltroni, explicandu-si demisia.
Scriitor in timpul liber, Franceschini a publicat in 2006 primul sau roman "Nelle vene quell’acqua d’argento", iar un al doilea roman, "La Follia improvvisa di Ignazio Rando", a fost lansat in 2007.
Franceschini este casatorit si are doua fiice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.