Talibanii sunt de acord cu un acord permanent de incetare a focului in valea Swat din Pakistan, a anuntat sambata un oficial guvernamental, relateaza Reuters.

Vineri, comandantul talibanilor, Maulana Fazlullah, s-a intalnit cu socrul sau, clericul radical Maulana Sufi Mohammad, eliberat de guvern pentru a negocia pacea.

"Au promis ca vor respecta un acord permanent de incetare a focului si noi vom face la fel", a spus un responsabil din Malakand, citat de NewsIn.

Autoritatile pakistaneze si un lider islamist au ajuns luni la o intelegere pentru aplicarea legii sharia in valea Swat, in nord-vestul Pakistanului, in trecut zona turistica, unde armata se confrunta cu talibanii apropiati de al-Qaida, potrivit AFP.

Acordul semnat luni intervine la o zi dupa anuntul talibanilor pakistanezi din Swat cu privire la un armistitiu unilateral de zece zile, militantii promitand ca acesta va fi prelungit pe termen nedefinit, in cazul unei intelegeri privind aplicarea sharia.

"Un acord a fost semnat intre Guvernul Provinciei de la Frontiera de Nord-Vest (NWFP) si Sufi Mohammed", un lider religios apropiat talibanilor, a declarat luni, la Peshawar, ministrul provincial al informatiilor, Mian Iftikhar Hussain. "Toate legile contrare shariei vor fi abolite, iar justitia va fi aplicata conform" legii islamice, a adaugat el.

Acordul este aplicabil in districtul Malakand, in care se afla valea Swat, altadata cea mai importanta zona turistica din Pakistan, situata la baza muntilor Himalaya.

Swat a ajuns in toamna anului 2007 in mainile talibanilor liderului religios Fazlullah, ginerele lui Sufi Mohammed. Armata a declansat imediat o vasta ofensiva care a luat sfarsit odata cu semnarea unui acord care prevedea aplicarea shariei, dar care nu a fost niciodata pus in aplicare.

Vara trecuta, armata a lansat o a doua ofensiva, mai masiva decat precedenta, dar nu a reusit sa ocupe pe termen lung valea situata la mai putin de 120 de kilometri vest de Islamabad.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.