Un oficial din Departamentul de Stat a confirmat vineri ca senatorul american John Kerry a primit in Gaza o scrisoare a miscarii radicale palestiniene Hamas pentru presedintele Barack Obama, relateaza AFP.

"Pot sa confirm ca era de la Hamas si ca este destinata presedintelui Obama", a declarat oficialul sub acoperirea anonimatului, in timp ce purtatorul de cuvant al Hamas, organizatie considerata terorita la Washington, a dezmintit existenta scrisorii.

"A fost predata senatorului Kerry care a predat-o imediat consulatului Statelor Unite de la Ierusalim", a precizat el. Casa Alba a fost informata despre scrisoare.

Oficialul din Departamentul de Stat a precizat ca scrisoarea este examinata de consulatul american de la Ierusalim. Scrisoarea se afla printre documentele predate joi senatorului Kerry de un oficial ONU, in cadrul vizitei fara precedent a oficialului american in Fasia Gaza.

Insa cand a fost intrebat cum de este sigur ca scrisoarea a fost redactata intr-adevar de miscarea radicala palestiniana, oficialul a recunoscut ca nu cunoaste continutul acesteia. "Senatorul a fost cel care a spus ca scrisoarea este de la Hamas", a spus el.

Contactat de AFP, purtatorul de cuvant al lui Kerry, Frederick Jones, nu a confirmat ca scrisoarea, aflata intr-un plic sigilat si adresata "presedintelui Statelor Unite" provine intr-adevar de la Hamas.

"La finalul intalnirii lui Kerry cu directoarea agentiei ONU pentru refugiati, UNRWA, aceasta i-a predat o scrisoarea adresata presedintelui, printre alte documente", a spus purtatorul de cuvant al senatorului.

Kerry "a aflat din presa ca un oficial ONU a anuntat presa ca scrisoarea provine de la Hamas", a adaugat Jones. "Senatorul Kerry a predat scrisoarea consulului general de la Ierusalim (...) pentru a fi gestionata pe canalele adecvate", a conchis el.

In Gaza, purtatorul de cuvant al Hamas a dezmintit predarea oricarei scrisori lui Kerry. "Acestea fiind zise, suntem dispusi sa stabilim relatii cu orice parte dispusa sa sustina drepturile poporului palestinian", a declarat Fawzi Barhoum.

Chris Gunness, purtatorul de cuvant al UNRWA, a fost cel care dezvaluit primul existenta acestei scrisori. "O scrisoare adresata lui Obama a fost lasata la intrarea sediului nostru din Gaza si se crede ca provine de la Hamas", a spus el.

Kerry, care este presedintele Comisiei de afaceri externe din Senatul american, nu s-a intalnit cu niciun lider Hamas in timpul vizitei sale, subliniind ca aceasta nu reprezinta o schimbare de politica a administratiei fata de miscarea islamista. Obama isi anuntase intentia de a pune capat politicii predecesorului sau George W. Bush de a nu dialoga cu inamicii, dar a ramas pana acum inflexibil in ceea ce priveste Hamas.

Presedintele palestinian Mahmoud Abbas, a carui legitimitate este contestata de Hamas, a fost unul dintre primii lideri straini pe care noul presedinte american i-a contactat dupa instalrea la Casa Alba. A doua zi, el a justificat ofensiva israeliana recenta din Gaza, afirmand ca Hamas trebuie sa recunoasca dreptul Israelului de a exista ca stat, sa renunte la violenta si sa respecte acordurile incheiate in trecut.

"Sa fie clar: America este hotarata sa apere securitatea Israelului si vom sustine intotdeauna dreptul Israelului de a se apara de amenintari", declarase el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.