Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a chemat sambata la consolidarea si extinderea relatiilor dintre Statele Unite si China, confruntate cu criza economica si schimbarea climatica, relateaza AFP.

"In aceste momenmte de inceput pentru administratia Obama, dorim consolidarea si extinderea relatiilor noastre", i-a spus Clinton omologului ei chinez Yang Jiechi, la inceputul intalnirii, potrivit NewsIn.

Clinton a spus ca este "imperativ" ca cele doua tari sa coopereze in domenii fundamentale ca economia si schimbarea climatica. "Suntem de parere ca am stabilit baze solide, dar mai sunt multe de facut", a subliniat Clinton, care a sosit vineri seara la Beijing, ultima etapa a turneului sau asiatic, cu opriri in Japonia, Indonezia si Coreea de Sud.

"Este imperativ ca SUA si China sa coopereze in numeroase domenii, de la economie la schimbarea climatica", a declarat Clinton, care urmeaza sa discute si cu presedintele Hu Jintao si premierul Wen Jiabao. "In acest secol XXI ne confruntam cu o serie de probleme inportante si urgente", a spus Jiechi.

Clinton a mai declarat ca Barack Obama ar putea avea prima sa intalnire bilaterala cu Hu Jintao la summitul G20 de la Londra. Summitul din 2 aprilie, care va incerca sa vina cu o solutie mondiala la criza economica, va reuni tarile din G20 si marile puteri emergente.

La sosirea la Beijing, Clinton a spus ca nu doreste ca sensibila chestiune a drepturilor omului sa umbreasca discutiile despre criza economica sau schimbarea climatica. "Administratiile americane succesive si guvernele chineze au fost agitate de aceasta chestiune a drepturilor omului si trebuie sa mentinem presiunea. Insa ea nu trebuie sa umbreasca discutiile despre criza economica, schimbarea climatica si securitatea", a subliniat ea.

Aceasta declaratie a provocat indignare in randul organizatiilor pentru drepturile omului, Amnesty International declarandu-se "socata" de aceste cuvinte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.