Premierul leton Ivars Godmanis a demisionat, a anuntat vineri presedintele statului baltic aflat in recesiune, Valdis Zatlers, relateaza AFP.
"Premierul mi-a prezentat scrisoarea de demisie si am acceptat-o", a spus Zatlers, dupa intalnira cu usile inchise cu Godmanis, a carui coalitie de centru-dreapta era amenintata cu dizolvarea de cateva saptamani.
Aceasta este al doilea guvern european care cade dupa declansarea crizei economice, dupa cel din Islanda, potrivit Reuters.

Godmanis a explicat ca nu mai putea ocupa functia dupa refuzul celor doi membri principali ai coalitiei sale - Partidul Poporului si Uniunea Verzilorsi Fermierilor - de a raspunde cererii sale de sustinere, lansata la o reuniune vineri. "Le-am spus ca este momentul adevarului", a declarat el.

Presedintele a anuntat ca va demara luni consultari cu liderii partidelor letone, in vederea formarii unei noi coalitii guvernamentale.

Aceasta este al doilea guvern european care cade dupa declansarea crizei economice, dupa cel din Islanda, potrivit Reuters.

Instabilitatea politica s-a alaturat problemelor economice cu care se confrunta micul stat baltic, ceea ce a dus la revolte la 13 ianuarie. Tara a fost nevoita sa accepte un imprumut de la FMI de 7,5 miliarde de euro anul trecut.

"Este posibil sa poata forma o noua coalitie, dar cred ca de fapt vor avea loc noi alegeri", a spus Lars Christensen, responsabil al Danske Bank.

Mareks Seglins, presedintele celui mai mare partid din coalitie, Partidul Poporului, a spus ca el si al doilea partid ca marime din coalitie, Uniunea Verzilor si Fermierilor, cred ca demisia premierului este singurul mod de a se obtine o mai mare incredere din partea populatiei in administratie.

Godmanis, care a condus Letonia cand aceasta si-a declarat independenta de URSS in 1991, a supravietuit unui vot de neincredere in Parlament luna acesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.