La 30 de ani de la scandalul legat de relatia regizorului cu o adolescenta de 13 ani, un judecator american a decis ca a existat "un comportament gresit" in proces, dar ca apelul poate fi judecat doar daca regizorul revine in SUA si se pune la dispozitia autoritatilor, informeaza BBC.

Peter Espinoza, judecator la Curtea Suprema din Los Angeles, a gasit hibe in procesul din 1978, cand judecatorul de atunci a acceptat marturisirea acuzatului, negata insa mai tarziu. Fara a astepta sentinta, Polanski s-a refugiat in Franta, iar acum nu-si poate restabili reputatia daca nu revine in SUA, unde exista inca mandatul de arestare pe numele sau, relateaza NewsIn.

Astfel, regizorul ar trebui sa se puna la dispozitia instantelor americane si sa accepte o posibila arestare, pentru ca apelul stabilit pe 7 mai 2009 sa poata avea loc.

In 1977, Roman Polanski a fost arestat dupa ce a fost acuzat de relatii sexuale cu o minora, Samantha Geimer, pe care o angajase pentru o sedinta foto. Se pare ca adolescenta fusese drogata cu un sedativ si dusa in casa actorului Jack Nicholson.

Polanski a infruntat initial sase capete de acuzare si ar fi putut primi pedeapsa de inchisoare pe viata, insa, in urma unei intelegeri, cinci dintre acuzatii au fost retrase, iar regizorul a recunoscut raportul sexual cu minora.

Un an mai tarziu, Polanski s-a refugiat in Franta, tara care isi limitase acordurile de extradare cu SUA. De atunci, el nu a mai acceptat sa filmeze niciun film pe teritoriul american, pentru a nu fi incarcerat.

In varsta de 75 de ani, Roman Polanski este considerat unul dintre cei mai valorosi regizori polonezi din toate timpurile. Printre filmele sale se numara "Dance of the Vampires", "Chinatown" si "Pianistul" - drama despre Holocaust premiata cu Oscar in 2003, in ciuda scandalului de acum 30 de ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.