Washingtonul trimite 17.000 de soldati suplimentari impotriva talibanilor. In timp ce atacurile insurgentilor iau amploare, presedintele Obama confirma ca razboiul din Afganistan este o prioritate pentru noua administratie americana.

Presedintele Barack Obama a anuntat, marti seara, la Denver, in statul Colorado, ca va trimite 17.000 de militari suplimentari pana la vara pentru a face fata nevoilor urgente in materie de securitate din Afganistan.
Aceste forte fac parte dintr-o consolidare anticipata a trupelor americane din Afganistan, care ar putea ajunge in umatoarele luni la aproape 60.000 de soldati, fata de 38.000 in prezent.

Anuntul cu privire la suplimentarea trupelor este prima desfasurare majora de soldati peste Ocean de cand Obama a devenit presedinte. Decizia vine in conditiile in care administratia de la Washington pregateste o noua strategie a politicii americane in Afganistan, care urmeaza sa fie discutata la summitul NATO din aprilie, de la Strasbourg si Keh l.

Marea majoritate a trupelor suplimentare vor fi trimise in sudul tarii, unde e nevoie de soldati, pentru ca atacurile talibanilor s-au intensificat in ultimii ani. De mentionat ca generalul american David McKiernan, comandantul fortelor internationale din Afganistan, ceruse SUA sa trimita 30.000 de soldati in plus.
Europenii intarzie cu ofertele

Autoritatile afgane si-au exprimat satisfactia fata de decizia presedintelui Obama, dar au cerut ca soldatii suplimentari sa fie desfasurati la granita cu Pakistanul, unde talibanii si membrii Al-Qaida si-au consolidat fortele.

La o zi dupa anuntul SUA, ministrii Apararii din NATO se reunesc in Polonia, pentru a discuta despre contributiile lor la razboiul din Afganistan. Aliatii europeni se vor intalni, azi si maine, la Cracovia, cu omologul lor american Robert Gates, care are un ordin clar: sa acorde prioritate teatrului de operatiuni afgan in fata celui irakian.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.