Britanicii amina referendumul, irlandezii renunta la organizarea lui, iar danezii se pare ca vor spune si ei „Nu“. Elvetienii au ocazia sa aiba si ei „Nu“-ul lor adresat Europei, insa impotriva intrarii in spatiul Schengen..

"Nu"-ul hotarit adresat de francezi si olandezi Constitutiei Europene continua sa aiba urmari in statele europene ce nu s-au pronuntat inca. Ministrul de Externe al Marii Britanii, Jack Straw, va anunta luni, in Camera Comunelor, aminarea organizarii referendumului asupra Constitutiei Europene, sustine "The Independent". Straw intentioneaza sa anunte ca situatia de incertitudine creata de respingerea Constitutiei in Franta si Olanda a determinat decizia guvernului britanic de aminare a referendumului.

O declaratie asemanatoare a venit si din partea ministrului irlandez de Externe, Dermot Ahern. Intrebat daca Irlanda isi va mai consulta electoratul cu privire la Constitutie, dupa rezultatele din Franta si Olanda, el a raspuns ca va trebui sa astepte concluziile Consiliului European de la mijlocul lui iunie. Anterior, Ahern sustinuse ca Irlanda va organiza referendumul indiferent de rezultatul francez. Tot o premiera o reprezinta si avansul obtinut in Danemarca de tabara adversarilor Constitutiei europene.

Danezii urmeaza sa se pronunte asupra tratatului printr-un referendum programat la 27 septembrie. Ultimul sondaj arata ca 39,5% dintre danezi vor vota impotriva, cu 13% mai multi decit luna trecuta, depasindu-i, pentru prima data, pe partizanii "Da"-ului (30%). Din cauza valului de euroscepticism, guvernul ceh a cerut prelungirea procesului de ratificare, ce trebuia sa dureze pina in noiembrie, astfel incit state precum Franta si Olanda sa isi revizuiasca pozitia.

In ciuda acestor semnale, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker a declarat ca este exclusa renegocierea Constitutiei in momentul de fata. In calitatea sa de reprezentant al statului ce detine presedintia UE, Juncker a sustinut ca trebuie ca toate tarile membre sa "aiba posibilitatea sa se pronunte in problema europeana". El a adaugat ca va demisiona in cazul in care la referendumul din 10 iulie, din Luxemburg, Constitutia va fi respinsa, reamintind faptul ca "daca cinci tari se pronunta impotriva, proiectul e mort", conform unei clauze a tratatului.

Bugetul UE - piatra de incercare

In afara discutarii ratificarii Constitutiei, Consiliul European din 16-17 iunie se va confrunta cu probleme majore si in ceea ce priveste negocierea bugetului european pentru anii 2007-2013. Presedintia luxemburgheza a cerut ca acesta sa fie limitat la 875 de miliarde de euro. Cei sase mari contribuabili la bugetul european (Olanda, Suedia, Germania, Franta, Regatul Unit si Austria) au cerut sa nu fie depasita suma de 815 miliarde euro, fata de 1.000 de miliarde, cit propusese Comisia Europeana.

Un "Nu" elvetian

Elvetienii se vor pronunta duminica, prin referendum, asupra participarii la acordul Schengen, unul dintre importantele acorduri semnate de Elvetia cu UE in 2004. Conform ultimelor sondaje, publicate inainte de referendumul francez, 55% dintre elvetieni aprobau acest acord, dar procentul era cu 7% mai scazut fata de luna aprilie. Este foarte posibil ca euroscepticismul exprimat in Franta si Olanda sa influenteze si rezultatul acestui referendum.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.