Comisia a adoptat astazi o propunere de regulament privind crearea unui Birou European de Sprijin pentru Azil. Aceasta propunere se inscrie in pactul privind imigratia si azilul, in urma unei solicitari a Consiliul European.

Propunerea va permite crearea rapida a unei agentii operationale care va coordona si va consolida cooperarea in materie de azil intre statele membre, incurajand astfel armonizarea diverselor practici nationale, arata un comunicat CE.

„Lucram activ la instituirea sistemului european comun de azil. In acest context, este necesar sa realizam nu numai convergenta legislatiilor statelor noastre, ci si a practicilor. Este esential ca serviciile competente in materie de azil din statele membre sa dispuna de un sprijin concret, care sa poata raspunde nevoilor cotidiene si operationale ale acestora. Echipele de sprijin care vor fi detasate de biroul de sprijin vor permite, de asemenea, gasirea unor solutii comune la situatiile de urgenta, cum ar fi sosirile masive de solicitanti de azil”, a declarat Vicepresedintele Jacques Barrot, comisarul responsabil in domeniul libertatii, securitatii si justitiei.

Practica actuala legata de punerea in aplicare a dreptului de azil demonstreaza ca exista mari divergente intre practicile statelor membre in ceea ce priveste cererile de protectie internationala.

Biroul va sprijini eforturile statelor membre de a pune in aplicare o politica mai coerenta si mai corecta in materie de azil, ajutandu-le, de exemplu, sa identifice cele mai bune practici, organizand cursuri de formare la nivel european sau imbunatatind accesul la informatii de calitate privind tara de origine.

Biroul va fi creat sub forma unei agentii – organism european independent. Comisia si statele membre vor fi reprezentate in cadrul consiliului de administratie, organismul de conducere al biroului.

Daca propunerea Comisiei este adoptata rapid, biroul va putea fi creat si va putea deveni operational din 2010. Sediul sau va fi stabilit pe teritoriul unuia dintre statele membre, prin decizia sefilor de stat si de guvern.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.