Liderul stangii politice din Italia, Walter Veltroni, si-a prezentat demisia, in urma infrangerii pe care partidul sau a suferit-o in alegerile din Sardinia, a anuntat un purtator de cuvant al Partidului Democrat, relateaza AFP.

Demisia sa fusese initial refuzata de Partidul Democrat, PD.

"Veltroni a confirmat aceasta demisie dupa-amiaza si va avea o conferinta de presa miercuri", a spus purtatorul de cuvant, citat de NewsIn.

Presedintele in exercitiu al Sardiniei, Renato Soru, sustinut de stanga, nu a primit decat 42,9% din voturi, fata de 51,9% pentru candidatul de dreapta, Ugo Cappellacci, un novice in politica, sustinut de premierul Silvio Berlusconi.

Scrutinul a avut o valoare de test national pentru guvernul lui Silvio Berlusconi, care s-a implicat foarte mult in aceste alegeri regionale. Berlusconi, care are o vila in Sardinia, le-a cerut alegatorilor sa "isi aleaga tabara", candidatul sau subliniind interesul insulei de a avea un "guvern prieten" cu Roma. Il Cavaliere a mers de cinci ori in timpul campaniei electorale in Sardinia, pentru a-si sustine protejatul, un consilier fiscal, fiu al unuia dintre prietenii sai.

Miza a fost mare si pentru stanga, iar infrangerea sa a aratat ca Partidul Democrat al fostului primar al Romei Walter Veltroni nu si-a revenit inca dupa esecul de la alegerile legislative din aprilie 2008. Candidatul sau Renato Soru a convocat aceste alegeri anticipate, in urma unui diferend cu Consiliul Regional.

Fondator al grupului italian de telecomunicatii Tiscali, Soru, care a intrat in politica in 2003, a fost ales la conducerea insulei in 2004, cu 50,2% din voturi.

Veltroni, in varsta de 53 de anui, era tot mai contestat, pe masura ce se apropie alegerile europene, de la inceputul lunii iunie. Unul dintre responsabilii partidului, fostul ministru pentru dezvoltare economica al guvernului Prodi, Pierluigi Bersani, si-a anuntat recent candidatura la conducerea formatiunii.
Veltroni, care a fost primar al Romei, a preluat conducerea PD in urma alegerilor primare care au avut loc in octombrie 2007.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.