Primul premiu european pentru jurnalism in domeniul sanatatii, care se va acorda jurnalistilor pentru articole publicate in presa in cadrul campaniei "Europa pentru pacienti", a fost lansat marti de Comisia Europeana.

Acest premiu se doreste a fi atat o modalitate de recunoastere a jurnalismului european de calitate in domeniul sanatatii, cat si un mijloc de promovare a acestuia, arata comunicatul CE.

"Premiul recunoaste rolul fundamental al jurnalistilor si responsabilitatea acestora in ceea ce priveste informarea cetatenilor europeni referitor la politicile si actiunile comunitare din domeniul sanatatii. Initiativele adoptate in cadrul campaniei <<Europa pentru pacienti>>, precum depistarea cancerului, siguranta pacientilor, donarea si transplantul de organe, utilizarea antibioticelor si asistenta medicala transfrontaliera, sunt importante pentru fiecare dintre noi si reflecta politica Comisiei de a acorda prioritate cetatenilor. Sper ca acest premiu va incuraja dezbateri la nivel local, national si european”, a declarat comisarul UE pentru sanatate, Androulla Vassiliou, relateaza NewsIn.

Pentru aceasta prima editie vor fi luate in considerare articole publicate in presa scrisa si pe internet in perioada cuprinsa intre 2 iulie 2008, data la care a fost adoptata prima initiativa in cadrul campaniei „Europa pentru pacienti”, si 15 iunie 2009, data la care se incheie inscrierile. Jurnalistii sunt invitati sa isi trimita articolele prin intermediul formularului de inscriere online de pe site-ul web al campaniei "Europa pentru pacienti".

Selectia castigatorilor se va efectua in doua etape. In prima etapa, juriile nationale prezidate de reprezentanti ai Comisiei si compuse din doi experti in materie de sanatate si doi jurnalisti vor selecta cate un finalist national din fiecare stat membru. In a doua etapa vor fi desemnati castigatorul premiului european si castigatorii premiilor al doilea si al treilea. Acest rol ii revine juriului UE, prezidat de Directorul General pentru Sanatate si Consumatori al Comisiei Europene, Robert Madelin. Odata confirmate, numele persoanelor din componenta juriilor nationale si a juriului UE vor fi publicate pe site-ul web al campaniei „Europa pentru pacienti”.

Cei 27 de finalisti vor fi invitati la Bruxelles in toamna anului 2009, pentru a asista la un seminar media pe teme din domeniul sanatatii si pentru a participa la o prestigioasa ceremonie de decernare a premiilor prezidata de comisarul Vassiliou. Premiul intai va fi de 5 000 euro, premiul al doilea, de 3 000 euro, iar premiul al treilea, de 2 000 euro.

Premiul european pentru jurnalism in domeniul sanatatii si campania „Europa pentru pacienti” sunt finantate in cadrul celui de-al doilea program de actiune comunitara in domeniul sanatatii 2008-2013.
Se intentioneaza ca acest premiu sa devina un eveniment anual, iar domeniul de aplicare al acestuia va fi, in cele din urma, extins pentru a include si mass-media audiovizuale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.