Anul 2008 a fost cel mai sangeros pentru civilii afgani de la rasturnarea de la putere a regimului taliban, la sfarsitul anului 2001, cu 2.118 civili ucisi in violente, cu 40% mai multi decat in 2007, arata un raport publicat marti de Natiunile Unite, citat de AFP.

Daca insurgentii sunt responsabili pentru 55% din numarul total al victimelor civile, fortele proguvernamentale au provocat moartea a 39% dintre acestea, majoritatea in bombardamentele fortelor internationale, a subliniat misiunea de asistenta a Natiunilor Unite in Afganistan (UNAMA), potrivit NewsIn.

"UNAMA a inregistrat in 2008 un numar total de 2.118 civili ucisi. Cresterea numarului de victime, cu aproape 40% fata de cei 1.523 de morti civili inregistrati in 2007, face obiectul unei grave ingrijorari pentru Natiunile Unite", arata raportul.

"Printre cele 2.118 victime inregistrate in 2008, 1.160 (55%) au fost aparent ucise de elemente antiguvernamentale si 828 (39%) de fortele proguvernamentale. Responsabilitatea pentru restul de 130 de decese (6%) nu a fost atribuita niciuneia dintre parti", precizeaza misiunea ONU.

"Majoritatea covarsitoare (85%) dintre civilii ucisi de elemente antiguvernamentale au pierit in atentate sinucigase sau explozii de bombe", a afirmat ea, adaugand ca "anul 2008 a cunoscut o tendinta clara a opozitiei armate de a comite atacuri in zone rezidentiale, aparent fara nicio preocupare pentru pierderile importante cauzate civililor".

"Atacurile aeriene au fost in mare parte responsabile (64%) pentru pierderile civile atribuite fortelor proguvernamentale in 2008", a mai explicat misiunea ONU.

Erorile facute in timpul bombardamentelor fortelor internationale din Afganistan provoaca nemultumirea populatiei si autoritatilor afgane, in special a presedintelui Hamid Karzai.

La randul sau, Forta Internationala de Asistenta pentru Securitate (ISAF) a NATO a dat publicitatii un bilant diferit.

"Cifra de care dispunem este de 237 de civili ucisi in 2008, din cauza actiunilor ISAF si coalitiei" sub comandament american, a declarat pentru AFP comandantul Martin O'Donnell, purtator de cuvant al ISAF. Acesta a explicat diferenta considerabila dintre cele doua bilanturi prin "diferente de metodologie". Fortele internationale ii acuza de asemenea pe insurgenti ca ii folosesc pe civili drept scuturi umane.

UNAMA si-a declarat si ingrijorarea pentru angajatii organizatiilor umanitare, victime ale atacurilor si constransi sa isi reduca aria de activitate, intr-o tara devastata de 30 de ani de razboi si afectata de o saracie extrema.

"Treizeci si opt de angajati ai unor organizatii umanitare, aproape toate neguvernamentale, au fost ucisi in 2008, adica de doua ori mai multi decat in 2007. Circa 147 au fost rapiti", potrivit UNAMA.

In consecinta, "spatiul acoperit de organizatiile umanitare s-a redus considerabil si zone mari din sudul, sud-vestul, sud-estul, din estul si centrul Afganistanului sunt considerate 'extrem de periculoase' pentru operatiunile umanitare".

Violentele comise de insurgenti, in special de talibanii inlaturati de la putere la sfarsitul anului 2001 de o coalitie condusa de Statele Unite, s-au dublat in intensitate in ultimii doi ani, in pofida prezentei in zona a circa 70.000 de soldati straini.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.