Consiliul UE a anuntat luni seara ca a prelungit pana la 27 februarie 2010 interdictia de a le fi acordate vize de intrare in tarile blocului european pentru 19 inalti responsabili din Transnistria, intre care presedintele Igor Smirnov si cei doi fii ai sai, informeaza RIA Novosti.

UE a inclus pe lista sa neagra 19 inalti responsabili ai administratiei transnistrene, intre care presedintele Igor Smirnov si cei doi fii ai sai - seful vamilor, Vladimir Smirnov, si liderul Partidului Patriotic, Oleg Smirnov, scrie NewsIn.

Potrivit Bruxelles-ului, aceste persoane sunt direct responsabile pentru lipsa de progrese in reglementarea conflictului moldo-transnistrean si sunt acuzate ca au orchestrat inchiderea in Transnistria a scolilor cu predare in limba romana.

Anul trecut, Uniunea Europeana a ridicat interdictia de circulatie in spatiul comunitar pentru unul dintre liderii regiunii transnistrene, presedintele Legislativului de la Tiraspol , Evgheni Sevciuk. Acesta, in varsta de 34 de ani, are o retorica mai putin agresiva fata de Chisinau, dar opteaza ferm, la fel ca si ceilalti oficiali transnistreni, in favoarea independentei regiunii. Este vazut de corpul diplomatic acreditat la Chisinau drept o posibila alternativa si succesor al lui Igor Smirnov.

Uniunea Europeana a introdus in februarie 2003 restrictii pentru deplasarea tuturor liderilor regiunii transnistrene in spatiul comunitar, motivatia oficiala fiind atitudinea inflexibila, necooperanta si neconstructiva la negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean. Interdictia este actualizata anual, oficialii europeni promitand sa o mentina pana ce liderii regiunii separatiste isi vor schimba atitudinea la negocieri.

Pe "lista neagra" figureaza liderul administratiei transnistrene, Igor Smirnov, ministrii, sefii administratiilor locale, politicieni si activisti din cadrul unor organizatii neguvernamentale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.