Partidul de centru-dreapta al lui Silvio Berlusconi a castigat detasat alegerile regionale din Sardinia, primul test electoral pentru premier la aproape un an de la venirea la putere, potrivit rezultatelor publicate marti dimineata de ANSA, relateaza AFP.

Rezultatele aproape definitive arata ca Ugo Capellaci, candidatul de dreapta in varsta de 48 de ani, a obtinut 51,86% din voturi, in timp ce Renato Soru, in varsta de 51 de ani, stea in ascensiune a Partidului Democrat (PD), nu a obtinut decat 42,9% din sufragii, potrivit NewsIn.

In cursul noptii, dupa numararea a jumatate dintre buletinele de vot, Renato Soru si-a recunoscut infrangerea, telefonandu-i adversarului sau, pentru a-i "ura sa lucreze bine in urmatorii cinci ani", potrivit ANSA.

Rata de participare a fost de 67,58%, in scadere fata de alegerile precedente, din 2004, cand 71,2% dintre persoanele cu drept de vot din Sardinia s-au prezentat la urne.

Scrutinul a avut o valoare de test national pentru guvernul lui Silvio Berlusconi, care s-a implicat foarte mult in aceste alegeri regionale. Berlusconi, care are o vila in Sardinia, le-a cerut alegatorilor sa "isi aleaga tabara", candidatul sau subliniind interesul insulei de a avea un "guvern prieten" cu Roma. Il Cavaliere a mers de cinci ori in timpul campaniei electorale in Sardinia, pentru a-si sustine protejatul, un consilier fiscal, fiu al unuia dintre prietenii sai.

Miza a fost mare si pentru stanga, iar infrangerea sa a aratat ca Partidul Democrat al fostului primar al Romei Walter Veltroni nu si-a revenit inca dupa esecul de la alegerile legislative din aprilie 2008. Candidatul sau Renato Soru a convocat aceste alegeri anticipate, in urma unui diferend cu Consiliul Regional.

Fondator al grupului italian de telecomunicatii Tiscali, Soru, care a intrat in politica in 2003, a fost ales la conducerea insulei in 2004, cu 50,2% din voturi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.