Ministrul israelian de externe, Tzipi Livni, care aspira sa devina prima femeie premier din istoria tarii dupa Golda Meir, marturisea in urma cu 14 ani ca activitatea ei in Mossad i-a facut probleme in viata sentimentala si a facut-o sa se simta singura.

Livni, in varsta de 50 de ani, este implicata in prezent in negocieri pentru formarea unei coalitii, dupa ce partidul ei, Kadima, a castigat alegerile de saptamana trecuta, dar la o diferenta foarte mica. Cel mai probabil, functia de premier ii va reveni nu lui Livni, ci rivalului ei de dreapta Benjamin Netanyahu, care i-ar putea oferi insa o functie importanta in noul guvern, relateaza NewsIn, citand Sunday Times.

Intr-un interviu acordat in urma cu 14 ani, dar publicat in intregime pentru prima oara vineri in presa israeliana, ea descria dificultatile pe care le presupune activitatea de agent sub acoperire in Bayonet, unitate de elita a serviciilor secrete Mossad si rolul pe care l-a avut in timpul razboiului din 1982 cu Libanul.

Ea isi amintea cum, la varsta de 22 de ani, cand era agent sub acoperire la Paris, ii era imposibil sa aiba o relatie sentimentala pe termen lung. "O relatie romantica necesita onestitate intre cei doi. Eu nu puteam, in mod evident, sa am o asemenea relatie cu nimeni, dar o relatie pe termen scurt nu strica, daca o tii sub control. Este ca si cum te-ai stradui sa nu te imbeti si sa controlezi ceea ce spui", explica ea.

Livni nu a putut sa spuna nici celor mai apropiati membri ai familiei ca era spion. Cand tatal ei a vizitat-o la Paris, i-a spus ca nu intelege de ce "isi pierde timpul nefacand nimic in Europa", dupa ce a terminat cu brio Dreptul. A lucra pentru Mossad era pentru ea ca si cum ar "trait permanent in doua lumi".

"Pe de o parte, faceam lucruri de care eram foarte mandra si simteam ca fac parte dintr-o forta speciala, ca particip la asigurarea securitatii Israelului. Pe de alta parte, trebuia sa tac si sa nu spun nimanui nimic despre asta".

In timpul misiunii sub acoperire din 1982, i-a fost greu sa le explice prietenilor de ce nu facea nimic pentru tara, cand Israelul era in razboi cu Libanul. Livni recunoaste insa ca era pregatita sa ucida. "Sa omori si sa asasinezi, desi nu este strict legal, este legitim daca o faci pentru tara".

Livni a facut parte din unitatea de elita Bayonet timp de patru ani si in interviu recunoaste ca i s-a intamplat sa ii fie frica in timpul misiunilor secrete. "A fost greu... Esti plin de adrenalina tot timpul. In majoritatea timpului, faceam lucruri ciudate, pe care oamenii obisnuiti nu le fac niciodata. Mi-am pierdut toata spontaneitatea. Trebuie sa fii concentrat si calculat tot timpul. Chiar si cand ma intalneam cu agentul meu de legatura, verificam sa vad daca nu este urmarit", povestea ea.

Una dintre cele mai celebre operatiuni Mossad din anii '80 a fost folosirea unei capcane amoroase pentru a-l captura pe Mordechai Vanunu, tehnicianul nuclear care a dezvaluit programul nuclear israelian presei britanice. Intrebata daca ar fi acceptat vreodata un asemenea rol, Livni a raspuns: "Daca ma intrebati daca mi s-a cerut vreodata sa ma culc cu cineva pentru tara mea, raspunsul este nu. Dar daca mi s-ar fi cerut, nu stiu ce as fi raspuns. In Mossad, fiecare face lucrurile pentru care este cel mai potrivit", a replicat ea.

Cand a aparut pentru prima oara, in urma cu 14 ani, acest interviu a fost puternic cenzurat. Livni, care la acea data abia intra in politica, era prezentata doar cu initiala numelui de familie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.