Romanii, italieni, portughezi, polonezi si greci sunt printre cele mai religioase popoare din UE, in timp ce estonii, danezii si suedezii fac parte din topul celor 10 state in care cetatenii sunt foarte putin credinciosi, conform unui studiu.
In 2006, 2007 si 2008, Gallup a facut o cercetare pe esantioane reprezentative din 143 de state si teritorii pentru a observa cat de importanta este religia in viata de zi cu zi a oamenilor. Opt din zece persoane in lume considera religia ca o parte importanta din viata.

Rezultatele studiului plaseaza sase state europene in randul celor mai putin religioase tari. Acestea sunt Estonia, Suedia, Danemarca, Norvegia, Republica Ceha si Franta.

Doar 14% din estonieni au raspuns pozitiv la intrebarea: “Este religia o parte importanta a vietii dumneavoastra zilnica?”, potrivit sondajului, citat de EUobserver. Estonia este urmata de statele nordice: Suedia(17%), Danemarca(18%), Norvegia(20%) si de Republica Ceha (21%). Franta este si ea in acest top pe locul 9, cu 25% de raspunsuri pozitive.

Marea Britanie, Olanda, Lituania, Letonia si Bulgaria se afla si ele printre statele unde majoritatea cetatenilor nu considera religia o parte atat de importanta a vietii.

In opozitie, Italia, Portugalia, Polonia, Romania si Grecia sunt cei mai religiosi membri UE.

Oricum, niciun stat UE nu a ajuns in topul celor 10 state cele mai religioase din lume, in care Egiptul este pe locul I, unde toti cetatenii au raspuns afirmativ la intrebare, urmat de Bangladesh si Sri Lanka, fiacare cu 99% de raspunsuri afirmative.

Multe alte state africane se afla in top, precum Malawi, Congo si Senegal, dar si Indonezia si Emiratele Arabe Unite sunt pe lista.

Rezultatele sondajului pot fi partial explicate de faptul ca “nivelul de religiozitate al populatiei este puternic legat de standartul de viata”, conform analistilor Gallup, Steve Crabtree si Brett Pehlam.

In statele considerate parte a lumii dezvoltate, 38% dintre cetateni considera religia o parte importanta avietii lor zilnice, in timp ce in statele cu nivel de dezvoltare mai scazut, cetatenii au raspuns pozitiv la intrebare in proportii de peste 60%.

Statele Unite ale Americii, unde doua treimi din populatie a raspuns afirmativ la intrebare, este cea mai religioasa “tara bogata”, in care Mississippi “este cel mai credincios”(85%) stat, iar Vermont, “cel mai putin credincios”(42%).

“Este fascinant de observant ca in ceea ce priveste credinta, americanii pot fi comparati cu majoritatea statelor musulmane si societatile tribale din sudul Africii”, comenteaza analistii.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.