Hamas a lansat, dupa ofensiva israeliana din Fasia Gaza, o campanie de persecutare a celor pe care ii suspecteaza ca au colaborat cu Israelul, a anuntat marti organizatia pentru apararea drepturilor omului Amnesty International, citata de AFP.
"Hamas desfasoara dupa ofensiva israeliana o campanie de persecutare a celor pe care ii considera 'colaboratori' ai Israelului", explica intr-un comunicat Amnesty, bazandu-se pe marturiile mai multor palestinieni din Fasia Gaza, relateaza NewsIn.

In cursul aceste campanii, "circa 20 de oameni au fost asasinati, iar alte cateva zeci au fost raniti sau torturati", a adaugat ONG-ul.

Aceste informatii le confirma pe cele ale altor organizatii pentru apararea drepturilor omului si pe cele ale victimelor represiunii in Fasia Gaza. Doua dintre aceste organizatii, centrul Ad-Dameer si Centrul Palestinian pentru Drepturile Omului (PCHR), au raportat la sfarsitul lunii ianuarie ca zeci de membri ai Fatah sau persoane acuzate ca ar fi "colaboratori" ai Israelului au fost atacati de serviciile de securitate ale Hamas in timpul si dupa ofensiva israeliana (27 decembrie - 18 ianuarie).

Asemeni acestor grupuri, Amnesty denunta "rapiri, executii deliberate si ilegale, tortura si amenintari cu moartea impotriva celor pe care (Hamas - n.red.) ii acuza ca ar 'colabora' cu Israelul, dar si impotriva opozantilor si persoanelor care critica" miscarea islamista.

Persoanele ranite au fost impuscate "in gambe, in rotule (...) cu intentia de a provoca un handicap permanent", a explicat Amnesty, adaugand cu unele victime au fost batute si au suferit fracturi multiple.
Potrivit echipei de cercetatori ai Amnesty International, in timpul si dupa ofensiva israeliana, majoritatea victimelor au fost "rapite din casa lor", apoi abandonate, ranite sau moarte, in zone izolate, sau descoperite la morga unuia dintre spitalele din Gaza. "Unele au fost ucise chiar in spitalele unde erau ingrijite", afirma reprezentantii ONG-ului, care au discutat cu numeroase victime, cu personal medical si cu martori oculari.

In aceste conditii, Amnesty International cere administratiei Hamas sa puna capat "imediat acestei campanii de abuzuri si sa accepte infiintarea unei comisii nationale impartiale, insarcinata cu o ancheta independenta privind aceste abuzuri".

Ofensiva israeliana s-a soldat cu aproape 1.330 de morti in randul palestinienilor, in decurs de trei saptamani. Armistitiul, decretat in 18 ianuarie, a fost incalcat in repetate randuri, prin tiruri de rachete palestiniene, urmate de bombardamente israeliene, in replica.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.