Autoritatile separatiste abhaze au anuntat marti ca nu vor permite unei misiuni ONU de monitorizare sa isi continue activitatea pe teritoriul lor decat daca mandatul sau este modificat, relateaza Reuters.

Mandatul misiunii ONU de observare expira la 15 februarie. Ministrul de externe al regiunii separatiste Serghei Samba a declarat ca noul mandat trebuie sa reflecte declaratia de independenta a tarii, relateaza NewsIn.

"Daca nu corespunde cu propunerile noastre, nu le vom permite accesul. Nu vom permite misiunii ONU din Georgia sa intre in Abhazia", a declarat Samba pentru Reuters.

Misiunea ONU de monitorizare din Georgia a fost creata in 1993, pentru a supraveghea un acord de incetare a focului incheiat dupa razboiul in urma caruia Abhazia si-a declarat independenta fata de Georgia. Observatorii patruleaza linia de demarcatie, unde sunt stationate forte separatiste de o parte, si trupe si politie georgiana de cealalta parte.

Administratia separatista afirma ca razboiul ruso-georgian de anul trecut si recunoasterea ulterioara a independentei sale si a Osetiei de Sud de catre Rusia fac ca mandatul misiunii ONU sa nu mai fie actual.
Saptamana aceasta au loc consultari pe acest subiect la sediul ONU de la New York. Diplomati de la Moscova spun ca se asteapta ca mandatul sa fie extins temporar, dar nu au exclus posibilitatea ca negocierile sa esueze.

Potrivit lui Samba, una dintre conditiile Abhaziei este ca orice referire la Georgia sa fie eliminata din denumirea misiunii, pentru ca separatistii nu recunosc suveranitatea georgiana asupra lor.

"Insistam ca misiunea ar trebui sa isi continue prezenta in Abhazia, dar cu un mandat modificat, pentru ca mandatul existent nu este valid", a spus Samba.

"De aceea, avem nevoie de un nou proces de negociere pentru mandat. Ar trebui luate in calcul schimbari pe teren si schimbarea denumirii misiunii", a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.