California trebuie sa elibereze zeci de mii de detinuti, pentru a reduce aglomeratia din inchisori, ce incalca drepturile constitutionale ale detinutilor, au spus luni judecatorii, intr-o decizie de etapa prost primita de stat, relateaza AFP.

Chemati sa se pronunte pe tema unei plangeri in nume colectiv, lansata de detinutui, trei magistrati le-au dat castig de cauza acestora.

Nici acestia, nici guvernatorul Arnold Schwarzenegger, vizat de plangere, "nu contesta ca inchisorile californiene sunt foarte aglomerate, indiferent de modul in care este evaluata situatia", au spus judecatorii, potrivit NewsIn.

"Pur si simplu sunt prea multi detinuti pentru capacitatea existenta", au spus magistratii.

"Nu se poate contesta ca motivul este supraaglomerarea, nu exista suficiente echipamente medicale sau resurse pentru ingrijirea detinutilor cu probleme medicale, la nivelul cerut de starea lor"
, ceea ce este o incalcare a drepturilor constitutionale, potrivit sursei.

Decizia este provizorie, dar a fost publicata pentru a permite statului sa pregateasca singura solutie posibila, adica eliberarea a zeci de mii de detinuti, au explicat judecatorii.

Inchisorile din California sunt printre cele mai aglomerate din SUA, avand circa 170.000 de detinuti pe 100.000 de locuri.

" Nu exista alt mod de a sublinia ca sistemul de eliberarea a detinutilor ar rezolva problema conditiilor de detentie neconstitutionala",
au subliniat judecatorii.

Procurorul din California a calificat decizia drept o "ingerinta" si a insistat pe necesitatea de a a se asigura securitatea localnicilor.

"Cu siguranta situatia detinutilor trebuie ameliorata, dar au fost realizate deja progrese majore si vor continua sa fie, cu pretul a miliarde de dolari. Decizia judecatorilor nu este justificata din punct de vedere constitutional. De aceea statul va face recurs direct la Curtea Suprema, cand va fi publicata o decizie dificila", a promis procurorul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.