Un manual al organizatiei al-Qaida ii invata pe membrii retelei sa acuze autoritatile de tortura in cazul in care sunt capturati, fapt ce explica informatiile privind relele tratamente aplicate detinutilor de la Guantanamo, relateaza Washington Post. Oficiali americani cred ca aceste acuzatii, inclusiv cele legate de profanarea Coranului, formulate de un detinut care a recunoscut ca nu a fost martor la vreun caz de acest gen, ar putea face parte dintr-o campanie de dezinformare a organizatiei al-Qaida. Autoritatile britanice au confiscat, in timpul unei descinderi la sediul unei celule al-Qaida din Manchester, un manual detaliat al organizatiei privind modurile de extindere a razboiului.

Potrivit acestui manual, care contine cateva sute de pagini, una din principalele misiuni ale unui agent este "propagarea zvonurilor si redactarea de declaratii care sa instige populatia impotriva inamicilor". in cazul in care sunt capturati, "la inceputul procesului (...) fratii trebuie sa insiste in fata judecatorului in incercarea de a dovedi ca au fost torturati de agentii de securitate. Trebuie sa se planga ca au fost supusi la rele tratamente in timpul detentiei", prevede manualul al-Qaida. "Comandantii trebuie sa-si instruiasca soldatii cu privire la declaratiile date in cazul capturarii, inainte de executarea operatiunii", explica documentul.

"Ei trebuie sa explice aceasta lectie de mai multe ori, pentru a fi siguri ca soldatii au inteles. Acestia trebuie sa explice, la randul lor, lectia comandantului", adauga manualul. Doi responsabili americani de la baza militara Guantanamo au precizat ca membrii organizatiei al-Qaida sunt experti in propagarea de zvonuri false, a declarat Larry DiRita, purtatorul de cuvant al Pentagonului. Acest lucru "nu scuza cazurile in care anumiti indivizi au fost, din pacate, abuzati la Abu Ghraib si despre care exista dovezi incontestabile", a adaugat oficialul american.

Libertatea

Sursa: LibertateaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.