Orasul Munchen, unde se afla cea mai mare comunitate de uiguri din lume in afara Chinei, este dispus sa-i primeasca pe cei 17 membri ai acestei minioritati chineze musulmane inchisi la Guantanamo din 2002, relateaza NewsIn.
Consiliul municipal al capitalei bavareze a adoptat o motiune in acest sens joi, devenind astfel unul dintre primele orase din lume care se declara dispus sa-i primeasca pe acesti prizonieri, care risca sa fie ucisi daca se intorc in China.

Primarul social-democrat Christian Ude a spus ca vrea astfel sa transmita un mesaj guvernului american in cazul in care Berlinul ar primi o cerere oficiala de la administratia Obama, potrivit cotidianului Süddeutsche Zeitung.

"Primirea de prizonieri uiguri se va face conform procedurilor comune de primire a refugiatilor", potrivit motiunii. Eventuala primire a acestor prizonieri in Germania este totusi departe de a se bucura de unanimitate, iar decizia finala trebuie luata de cancelarul Angela Merkel.

Ministrul de externe, Frank-Walter Steinmeier, s-a declarat favorabil primirii de prizonieri cu anumite conditii, dar ministrul de interne, Wolfgang Schäuble, se opune.

Soarta celor 17 prizonieri uiguri este un caz aparte in dosarul prizonierilor de la Guantanamo, in conditiile in care ei au fost exonerati de justitia americana si nu sunt considerati "inamici combatanti", dar nu au fost trimisi in China, pentru ca acolo risca sa fie torturati sau ucisi.

Circa 500 de membri ai minoritatii uigure traiesc la Munchen. In total, 4.000 de uiguri traiesc in exil in Europa si 2.000 in Statele Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.