Crucea Rosie din Canada a recunoscut ca a distribuit sange contaminat in anii '80, infectand cu virusul HIV sau cu hepatita C mai multe mii de canadieni. Acest scandal este cel mai mare dezastru din domeniul sanatatii pe care l-a cunoscut vreodata istoria Canadei. Mai bine de trei mii dintre cei care au primit sange contaminat au murit pana acum. La mijlocul anilor '80, peste 1000 de persoane au contractat virusul HIV, care provoaca SIDA, si alte aproximativ 20.000 au contractat hepatita C prin transfuzii de sange. intr-o ancheta publica din 1997, Crucea Rosie canadiana a fost aspru criticata, aceasta fiind organizatia care vreme de zeci de ani a administrat rezervele de sange ale tarii.

Ca urmare a scandalului, Crucea Rosie a fost inlocuita de o agentie guvernamentala care sa se ocupe de administrarea sangelui. Scandalul a adus si cateva actiuni in justitie impotriva Crucii Rosii. Dupa ani de zile de procese, organizatia a decis sa se declare vinovata de distribuirea sangelui contaminat. Se crede ca procurorii ar fi ajuns la o intelegere cu Crucea Rosie, propunand sa renunte la acuzatiile de neglijenta in serviciu daca organizatia isi pledeaza vinovatia. Crucea Rosie va fi amendata cu 4000 de dolari si va dona peste un milion de dolari cercetarii medicale.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.