Presedintele Barack Obama a abordat joi un ton mai autoritar decat de obicei fata de Congresul american, cerand joi Senatului sa incheie dezbaterile despre planul de relansare a economiei si lasandu-i la dispozitie o zi pentru a lua o decizie cu privire la acesta, relateaza AFP.
In termeni clari, Obama a declarat joi ca dezbaterea inceputa luni in Senat a durat prea mult si ca ar trebui sa se incheie in aceeasi zi. El a evocat numarul mare de someri din tara, dupa cum arata un raport dat publicitatii joi, si a avertizat ca vineri vor fi publicate si alte statistici, care se anunte slabe. "Aceste cifre si americanii insisi, ne transmit un mesaj clar: momentul pentru discutii s-a incheiat, a venit cel pentru a actiona", a declarat Obama la Departamentul Energiei.

Liderul de la Casa Alba a precizat ca mai acorda o zi Senatului pentru a imbunatati textul, subliniind insa, ca dezbaterea trebuie incheiat dupa aceea.

Joi, autoritatile au publicat un raport potrivit caruia numarul somerilor inscrisi in decurs de o saptamana a atins cel mai ridicat nivel din 1982 pana in prezent. Vineri urmeaza sa fie publicata rata somajului pentru luna ianuarie, care va confirma ca situatia economiei este pe zi ce trece mai grava, potrivit lui presedintelui. In decembrie 2008, rata somajului in Statele Unite a fost de 7,2%

Obama a subliniat din nou urgenta situatiei, dar declaratiile de joi au facut referire si la realitatea politica si la obstacolele pe care le intampina in a-si respecta promisiunea de a guverna mai deschis. El a afirmat ca a intreprins eforturi fara precedent, pentru ca republicanii sa sprijine un plan de relansare a economiei, ce vizeaza sa creeze sau sa salveze peste trei milioane de locuri de munca in decurs de doi ani, potrivit presedintelui.

Camera Reprezentantilor a adoptat saptamana trecuta o versiune a planului de stimulare a economiei, estimata la peste 800 de miliarde de dolari. De cealalta parte, Senatul a lansat o dezbatere cu privire la propriul sau proiect luni, insa democratii, majoritari in ambele camere, si republicanii au opinii diferite cu privire la continut.

Republicanii nu par sa poata impiedica adoptarea planului in Senat, insa dezbaterea a salvat imaginea unui partid ce a suferit o infrangere grea in alegeri. Joi, era clar ca numerosi republicani se vor alatura democratilor pentru a aproba planul.

Obama s-a confruntat deja cu cu o serie de dificultati saptamana aceasta, dupa ce doi dintre cei pe care i-a nominalizat pentru functii in administratie au fost nevoiti sa renunte din cauza unor probleme cu Fiscul. Presedintele a reucnoscut ca a gresit cand l-a desemnat pe Tom Daschle pentru a prelua conducerea Departamentului Sanatatii.

Chiar daca Senatul va adopta planul de relansare, cele doua camere ale Congresului trebuie sa ajunga la un acord asupra unui text de compromis. De aceea, in ultimele zile, Obama a abordat un ton mai autoritar, folosindu-se de legitimitatea pe care i-o ofera faptul ca a fost ales prin vot popular si criticand politicile din trecut ale republicanilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.