Tabloul "Dans la Prairie", pictat de Claude Monet in 1877, a fost vandut pentru 11,2 milioane de lire sterline, miercuri-seara, la licitatia de arta impresionista si moderna a casei Christie's, desi fusese estimat la 15 milioane, potrivit casei de licitatii.
La vanzarea organizata de casa de licitatii Christie's au fost scoase la licitatie 47 de lucrari impresioniste si de arta moderna, printre care tablouri ale pictorilor Claude Monet, Amedeo Modigliani, Kees van Dongen, Henri de Toulouse-Lautrec, Henri Matisse, Pablo Picasso, Gustav Klimt, Pierre-August Renoir si Paul Gauguin.

"Rezultatele licitatiei din seara aceasta demonstreaza puterea acestei categorii de arta, succesul sau atemporal fiind demonstrat de colectionarii din toata lumea care au profitat de aceasta ocazie si au licitat pentru aceste lucrari exceptionale, multe dintre ele fiind scoase la licitatie pentru prima oara in ultimii zeci de ani", spune directorul departamentului de arta impresionista si moderna din cadrul Christie's Londra, Giovanna Bertazzoni.

Suma exacta pentru care a fost vandut "Dans la Prairie" este 11.241.250 de lire sterline (12.421.581 de euro). Tabloul o infatiseaza pe sotia pictorului, Camille, intinsa pe o pajiste de flori si citind o carte.

Un alt tablou vandut la licitatia Christie's este "Les deux filles", un dublu portret rar realizat de pictorul Amadeo Modigliani, pentru care noul proprietar va plati putin peste 6,5 milioane de lire, desi valoarea estimata a acestuia inainte de licitatie a fost de 3,5-5,5 milioane de lire.

Tabloul lui Henri de Touluse-Lautrec, "L'abandon", estimat la 5-7 milioane de lire, a fost vandut pentru suma de 6,2 milioane de lire, iar pictura "Les couturiers" a lui Edouard Vuillard, in valoare estimata de 5,5-7,5 milioane de lire, a obtinut in urma licitatiei putin peste 5 milioane de lire.

"Buste d'homme" al pictorului Pablo Picasso, a carui valoare fusese estimata la 1,2-1,8 milioane de lire, a fost vandut pentru aproape 1,5 milioane de lire, iar "Les dindons, Pont-Aven" pictat de Paul Gauguin a fost vandut pentru 2 milioane de lire.

Dintre cele 47 de opere de arta scoase la licitatie, au fost vandute 39, pentru aproximativ 65 de milioane de lire, desi organizatorii se asteptau ca in urma licitatiei de miercuri sa obtina 60 de milioane pentru toate piesele.

Una dintre cele sapte sculpturi care au fost scoase la licitatie in cadrul Impressionist/Modern Art Evening Sale de la Christie's este "Reclining Mother and Child", o sculptura de 89,5/230 centimetri, de bronz, realizata de Henry Moore in 1960, care a fost vanduta pentru suma de 2,6 milioane de lire, desi fusese estimata la 1,5-2 milioane.

Tablourile au fost prezentate din 12 ianuarie in cadrul unei expozitii, la sediul casei de licitatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.