Numarul doi din organizatia al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a ironizat marti declaratiile lui Barack Obama cu privire la ingrijorarea sa fata de pierderile civile din ofensiva israeliana din Fasia Gaza si i-a chemat pe musulmani la jihad, pentru a pune capat "agresiunii dusmanului", transmite AFP

Inregistrarea cu Zawahiri, a doua difuzata in ultima luna, a fost data publicitatii de centrul american de supraveghere a site-urilor islamiste, SITE.

In timp ce locotenentul lui Osama Ben Laden vorbeste, pe ecran sunt prezentate imagini cu copii morti in ofensiva din Gaza si fotografii cu regele saudit Abdallah, presedintele egiptean Hosni Mubarak, cel francez Nicolas Sarkozy, premierul israelian Ehud Olmert si cu presedintele palestinian Mahmoud Abbas.

In discursul sau intitulat "Sacrificiile din Fasia Gaza si comploturile", Zawahiri reactioneaza ironic la declaratiile lui Obama, care si-a exprimat ingrijorarea fata de pierderile civile inregistrast in cursul ofensivei israeliene, care a provocat moartea a peste 1.330 de palestinieni, dintre care 700 de civili, intre 27 decembrie si 18 ianuarie.

"Am primit mesajul dumneavoastra de profunda ingrijorare insotit de mii de obuze si gloante si de tone de fosfor alb, amestecate cu sangele si lacrimile musulmanilor din Gaza. Insa ingrijorarea lui Obama nu a produs efectul scontat, pentru ca in discursul sau de investitura, din 20 ianuarie, nu a spus niciun cuvant despre Gaza, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat", a spus liderul al-Qaida, citeaza NewsIn.

Inainte sa preia conducerea Statelor Unite, Obama a declarat ca "moartea civililor din Gaza si Israel reprezinta o sursa de profunda ingrijorare" pentru el. "Iar dupa 20 ianuarie, voi avea multe de spus despre acest subiect", a adaugat el.

Numarul doi din gruparea terorista este de parerea ca aceasta "campanie a cruciatilor si a sionismului, din care fac parte tarile arabe, occidentalii si Israelul, nu se va reduce in intensitate si nu va fi descurajata decat daca va suferi pierderi civile si materiale".

"Ii chem pe musulmani la jihad pentru a opri agresiunile dusmanului. Ii chem pe musulmani sa se ridice in masa sau individual pentru a rasturna regimurile arabe si pentru a infrunta dusmanul. Manifestatiile de strada nu sunt de ajuns pentru a face fata avioanelor si tancurilor inamicului", a spus al-Zawahiri.

La 6 ianuarie, el a facut un apel pentru atacarea mai multor tinte israeliene si occidentale, ca raspuns la ofensiva din Fasia Gaza, si l-a acuzat pe Obama, atunci presedinte ales, ca este complice la aceasta operatiune, care se inscrie, in opinia lui, intr-o campanie a Occidentului impotriva lumii islamice.

In primul sau mesajul dupa opt luni, intr-o inregistrare audio difuzata la 14 ianuarie, Osama ben Laden l-a avertizat pe Barack Obama ca va deschide noi fronturi in cadrul razboiului sfant, impotriva intereselor Occidentului.

Osama ben Laden, pentru care Statele Unite ofera o recompensa de 25 de milioane de dolari, a revendicat responsabilitatea pentru atentatele din 11 septembrie 2001, care au provocat moartea a 3.000 de persoane in America si au dus la invazia din Afganistan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.