Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri ca respinge antisemitismul in tara sa musulmana, dar laica din punct de vedere constitutional, intr-un efort de a calma ingrijorarile comunitatii evreiesti turce dupa ofensiva israeliana dion Fasia Gaza, relateaza AFP.

"Antisemitismul nu a existat niciodata in istoria acestei tari", a declarat Erdogan in fata grupului parlamentar din cadrul partidului sau, al Justitiei si Dezvoltarii (AKP), desprins din miscarea islamista.

Preluat de posturile de televiziune, premierul turc a promis ca antisemitismul nu va putea exista intr-o tara condusa de Guvernul sau. "Securitatea si vietile (evreilor) sunt sub garantia noastra", a afirmat el, potrivit NewsIn.

In timpul ofensivei Israelului impotriva gruparii islamiste Hamas din Fasia Gaza, care a provocat moartea a 1.330 de palestinieni intre 27 decembrie si 17 ianuarie, manifestatiile de sustinere a palestinienilor s-au intensificat in Turcia, desi Ankara este un aliat al Ierusalimului.

In paralel, mai multe actiuni izolate au avut drept tinta comunitatea evreiasca locala, estimata la 23.000 de persoane.

Erdogan a criticat aproape zilnic ofensiva israeliana si chiar a fost acuzat de o parte din presa din Turcia ca este in favoarea miscarii islamiste Hamas, care controleaza Fasia Gaza.

Erdogan a pecizat ca acuzatiile sale nu vizau poporul evreu in general, ci actiunile liderilor israelieni si folosirea disproportionata a fortei.

La Forumul Economic de la Davos, din Elvetia, Erdogan a parasit o dezbatere despre conflictul din Gaza, dupa o confruntare verbala cu presedintele israelian Shimon Peres in care premierul turc a acuzat Israelul ca a comis acte de "barbarism".

Purtatorul de cuvant al Guvernului turc a declarat luni ca Turcia doreste sa pastreze legaturile cu Israelul. Turcia a semnat in 1996 un acord de cooperare militara cu Israelul, sfidand la acea data protestele tarilor arabe si ale Iranului, iar ulterior cooperarea pe toate planurile dintre cele doua state s-a consolidat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.