Hotararea CIJ de la Haga permite Romaniei sa inceapa demersurile pentru exploatarea directa a resurselor de hidrocarburi din zona in disputa care au fost alocate de CIJ Romaniei, care pana acum erau „blocate” de la exploatare, ceea ce constituie o contributie directa la consolidarea independentei energetice a Romaniei, cu atat mai importanta in actualul context energetic european, potrivit unui comunicat MAE.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis printr-un comunicat de presa ca solutia CIJ reprezinta un succes al aplicarii dreptului international, fiind o decizie corecta si echitabila, favorabila Romaniei.

Ministerul reaminteste faptul ca Hotararea CIJ este direct aplicabila, obligatorie, definitiva (nu poate fi atacata) si executorie imediat, nefiind nevoie de demersuri de punere in aplicare a hotararii nici pe plan intern, nici international, in plan bilateral, adica nu sunt necesare acorduri de aplicare subsecvente la nivel interstatal.

Hotararea CIJ recunoaste jurisdictia suverana si drepturile suverane ale Romaniei – in principal de exploatare a resurselor – pentru o suprafata de 9700 km² de platou continental si zona economica exclusiva, adica 79,3 % din zona de peste 12000 km² aflata in disputa cu Ucraina si pentru aproximativ 70% din resursele de hidrocarburi estimate a fi prezente in zona.

Hotararea pune punct final unei dispute bilaterale complexe care dureaza de 42 de ani si care nu a putut fi rezolvata prin niciun alt mijloc. Romania si-a indeplinit astfel obiectivul strategic in acest dosar: trasarea unei linii echitabile, nesusceptibila de interpretari si care permite trecerea la exploatarea resurselor de hidrocarburi din zona alocata partii romane prin solutia CIJ.

MAE reitereaza convingerea sa ca Hotararea CIJ va avea un impact pozitiv in plan bilateral si regional, prin exemplul pe care il ofera ca mod de solutionare a diferendelor in regiunea extinsa a Marii Negre.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.