Curtea Internationala de Justitie de la Haga a refuzat sa revizuiasca geografia in favoarea Ucrainei, scrie agentia UNIAN de la Kiev, dupa anuntarea solutiei in cazul Romania vs. Ucraina.

Tribunalul International ONU de la Haga considera ca Insula Serpilor nu poate fi considerata parte a liniei de coasta a Ucrainei la marcarea liniei mediene in procesul de delimitare a platoului continental si a zonei economice exclusive la Marea Neagra, potrivit NewsIn.

"Includerea Insulei Serpilor in coasta Ucrainei ar insemna revizuirea din punct de vedere juridic a geografiei zonale", a declarat presedintele CIJ, Rosalyn Higgins, potrivit UNIAN, citata de RADOR.

Romania a depus plangere la Curtea de la Haga in septembrie 2004, pe considerentul ca Insula Serpilor este o stanca nelocuibila, scrie UNIAN. In schimb, Ucraina a dorit sa demonstreze ca lucrurile stau invers si ca lungimea tarmului sau este de 1.058 de kilometri, iar cea a Romaniei de 258 de kilometri. Drept urmare, in mod rational, suprafata platoului continental ar fi trebuit impartita in proportie de 3 la 1, respectiv 53, 3 mii de kilometri patrati pentru Ucraina si 21,9 mii de kilometri patrati pentru Romania, lucru consfintit si in Tratatul de colaborare si prietenie semnat in 1997, scrie UNIAN, care conchide: "Numai ca hotararea judecatoreasca suna altfel".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.